Προωθημένο project με σκοπό την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες για επιλεγμένα σημεία της πόλης, με την ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών (QR codes) και τη χρήση έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, προτείνεται να εφαρμοστεί στην πόλη του Βόλου. Τα QR codes (Quick Response) θα τοποθετηθούν σε κομβικά ιστορικά σημεία της πόλης. Ο περιπατητής θα μπορεί να τα σκανάρει με την τηλεφωνική συσκευή του και αυτομάτως να λαμβάνει μια μικρή οπτικοακουστική αφήγηση βασισμένη στην ιστορική μνήμη του συγκεκριμένου σημείου.
Το θέμα εισάγεται από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας κ.Ν. Μόσχο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας, την ερχόμενη Τρίτη, η οποία καλείται να γνωμοδοτήσει για την τοποθέτηση QR σε σημεία της πόλης, την ανάπτυξη Εφαρμογών QR και τη δημιουργία Δικτύου Πληροφορίας.
Όπως εξηγεί ο κ.Μόσχος, πρόκειται για το project με την επωνυμία ANTIPOLIS, το οποίο απευθύνεται τόσο στον επισκέπτη της πόλης όσο και στον ίδιο τον κάτοικό της, προσφέροντας μια τέταρτη διάσταση στο φυσικό τοπίο. «Αποτελεί μια διευρυμένη εμπειρία που συνδέει τον υλικό με το ψηφιακό χώρο. Αξιοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία, στην οποία μπορεί όλοι να έχουν πρόσβαση και να χειριστούν με απλό τρόπο, δίνεται η δυνατότητα της διασύνδεσης του αστικού τοπίου με μια ερμηνευμένη διάσταση του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται άμεσα, αποτελεσματικά και οικονομικά μια σημαντική αισθητική ανάπλαση της πόλης, αναβαθμίζεται το αστικό τοπίο, δημιουργείται ένα πρωτότυπο δίκτυο πληροφορίας, αναπτύσσεται η ψηφιακή ταυτότητα της πόλης και η ιδέα του smart city, αναβαθμίζεται ο κοινόχρηστος χώρος ο οποίος αποκτά και μια ιδιαίτερη διαδραστικότητα».
Τo QR Code είναι η εξέλιξη των bar codes που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την ταυτοποίηση των εμπορικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα τετράγωνο σχέδιο φτιαγμένο από λευκά και μαύρα πίξελ που περιέχει κωδικοποιημένη πληροφορία. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των έξυπνων τηλεφώνων έκανε δυνατή την αποκωδικοποίηση αυτών των σημάτων από τον καθέναν παρέχοντας έτσι συμπυκνωμένα μια μεγάλη ποσότητα οπτικοακουστικής πληροφορίας η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να μεταδοθεί διαφορετικά. Ο χρήστης του τηλεφώνου σαρώνει με τη συσκευή του το QR και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα γραπτό μήνυμα, ένα βίντεο, ένα μουσικό κομμάτι ή απλά σ’ έναν δικτυακό τόπο που περιέχει πολυτροπική πληροφορία.
Η ιδέα γεννήθηκε από τους φοιτητές του ΔΙΕΚ του Δήμου οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη υλοποίησης του «φυσικού μέρους» (QR codes), αλλά συμπεριέλαβε και τις δημιουργικές συμπράξεις, ψηφιακών δημιουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του ψηφιακού μέρους υπό την επιμέλεια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη. Εικαστικοί, αρχιτέκτονες και λογοτέχνες στηρίζονται στην ιστορική πληροφορία των επιλεγμένων σημείων μέσα στην πόλη του Βόλου και τα ερμηνεύουν ιδιοσυγκρασιακά, στοχεύοντας σε μια πολυδιάστατη, πρωτότυπη και συγκινησιακά δυνατή αντίληψη της πραγματικότητας.
Να σημειωθεί ότι το ANTIPOLIS θα είναι ένα project σε εξέλιξη. Στοχεύει να αρχίσει με 10 επιλεγμένα σημεία μέσα στον αστικό ιστό αλλά μπορεί να διευρύνεται προσθέτοντας συνεχώς νέους τόπους, καλώντας νέους δημιουργούς να επεκτείνουν το πλέγμα των ψηφιακών αφηγήσεων της πόλης του Βόλου.
Τα σημεία που προτείνονται να αναπτυχθούν αρχικά τα πρώτα QR είναι τα εξής :
- Info Point – Είσοδος Πόλης
- Λιμάνι Βόλου, Οδός Αργοναυτών, Είσοδος – Έξοδος προβλήτα 1
- Αχίλλειον
- Παλαιά Ηλεκτρική
- Κτίριο Αδαμόπουλος, Τ. Οικονομάκη – Αντωνοπούλου
- Πλ. Ρ. Φεραίου
- Πάρκο Αγ. Κων/νου
- Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλ. Ανάυρου
- Πλ. Αγ. Νικολάου
- Οδός Μεταμορφώσεως, Βιβλιοθήκη – De Chirico
To ANTIPOLIS και η εκτέλεση του διαχωρίζεται σε δύο σκέλη: α) Φυσικό (σχεδιασμός των QR και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό), β) Ψηφιακό (Σχεδιασμός και υλοποίηση της ψηφιακής πληροφορίας) Το Φυσικό σκέλος θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από φοιτητές του ΔΙΕΚ υπό τον συντονισμό του Δ/ντη κ. Φίλιππου Καλογιάννη με την υποστήριξη και άλλων διδασκόντων του ΔΙΕΚ που θα προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση. Το φυσικό σκέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε μορφή γραφιστικής απεικόνισης, ψηφιδωτού, ταμπέλας από διάφορα υλικά, banner κ.α.
Το Ψηφιακό σκέλος θα αναπτυχθεί υπό την επιμέλεια του Εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τέχνης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αναλαμβάνει και την συνολική επιμέλεια του project και περιλαμβάνει:
- Την επιλογή και πρόσκληση 10 καταρχήν καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών ομάδων που χρησιμοποιούν τον ψηφιακό χώρο για την ανάπτυξη των εκφραστικών τους διαλέκτων. Οι καλλιτέχνες που δεν θα είναι κάτοικοι Βόλου και η προσφορά τους θα είναι χωρίς αμοιβή, θα μπορούν να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα του Δήμου στη Ν. Ιωνία.
- Την συνεχή συνεργασία επιμελητή – καλλιτεχνών κατά την διάρκεια της σύλληψης και της υλοποίησης της ιδέας.
- Την συγγραφή κειμένων τόσο για την εννοιολογική υποστήριξη του project όσο και για την διάδοσή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μετά την μορφοποίηση των τελικών έργων, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει σχετικά και η Γνωμοδοτική Καλλιτεχνική Επιτροπή του Δήμου και η Ε.Π.Α.Ε. (ή το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) πριν την τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα και με την ΥΑ 52716/2001 του ΥΠΕΚΑ.
Ψηφιακή αφήγηση για επιλεγμένα σημεία του Βόλου!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου