Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην κρατική τηλεόραση ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην κρατική τηλεόραση



Έντονες και non stop είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να «ρίξει» το σήμα της ΕΡΤ για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε η κρατική τηλεόραση να ξαναβγεί στον αέρα με νέο σχήμα, νέο οργανόγραμμα και νέα δομή από το προσεχές φθινόπωρο.
Τα ερωτήματα ποικίλουν και όπως είναι φυσικό συμπληρώνουν ολόκληρη λίστα. Σύμφωνα, λοιπόν, με κυβερνητικές πηγές, όσον αφορά τους εργαζόμενους, θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.
Οσον αφορά τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ, όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταβιβάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα χρειαστεί, το ΥΠΟΙΚ θα αποτελεί νομικά τη διάδοχη κατάσταση.
Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Ένα άλλο σκέλος αφορά τη κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.
Οσον αφορά το άλλο φλέγον ζήτημα, σχετικά με την «επαναφορά» της ΕΡΤ στους δέκτες μας, ο στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση –τονίζουν οι ίδιες πηγές- θα είναι έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να υπέκυψε σε πιέσεις και δη της τρόικας, η απάντηση που δίνεται είναι «όχι! Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Είναι απόφαση υψηλού συμβολισμού και εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Όμως, περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ ως προς την μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, για να μην διακινδυνευτεί η ομαλή διεξαγωγή τους».
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης», ενώ τονίζεται πως «όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή».
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών.
«Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει τρία μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση» συμπληρώνεται.

Από κυβερνητικού κύκλους «καταγγέλλεται» ότι:
• Εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους!
• Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:
Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6!
Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί…
Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκ. ετησίως.
Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 ευρώ ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις!
Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση. Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα.
Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.
Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών.

Γιατί κλείνει η ΕΡΤ
Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ έχει «ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, διότι ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται και στη θέση του θα μπει το σύγχρονο, το λειτουργικό, το ανταγωνιστικό. Ό,τι είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με κομματικά φέουδα και αγκυλώσεις δεκαετιών, ανήκει πια στο παρελθόν.
Στη θέση του θα μπει ό,τι εξυπηρετεί τη διαφάνεια της δημοκρατίας, την αισθητική της Ελλάδας, το δημόσιο συμφέρον. Ένα ακόμα «ταμπού» σπάει» υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και όπως είπε στη δημόσια τοποθέτησή του ο Σίμος Κεδίκογλου «δεν μπορούμε, την ώρα που οι Έλληνες κάνουν τέτοιες θυσίες, να διατηρούνται γύρω τους άθικτα, σύμβολα της ασύδοτης σπατάλης, της σκανδαλώδους αδιαφάνειας, του αναχρονιστικού κομματισμού.
Στην ΕΡΤ απασχολούνται 3000 εργαζόμενοι, την ώρα που απαιτούνται λιγότεροι από το 1/3. Στην ΕΡΤ, ούτε ένας από τους εργαζόμενους δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ είναι πολλές. Ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, και ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από το 2000 μέχρι σήμερα. Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε 230 εκ. με μέσο όρο τηλεθέασης 4%, ενώ αντίστοιχα το κόστος άλλων ιδιωτικών καναλιών με 10% τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα 30 εκ.
Στην ΕΡΤ εργάζονται περίπου 700 δημοσιογράφοι, και ενώ θα περίμενε κανείς το δελτίο ειδήσεών της να είναι το κορυφαίο, έχει λιγότερο από 4% τηλεθέαση. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, απασχολούν (για παράδειγμα 150 δημοσιογράφους) απολαμβάνοντας 10πλάσια τηλεθέαση».

Σε τι θα διαφέρει η καινούργια δημόσια τηλεόραση
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Πώς θα γίνει, τι θα γίνει κα με ποια κριτήρια; «Θα απασχολείται όσο προσωπικό χρειάζεται και πάντως πολύ λιγότερο από το σημερινό, όπου θα αξιολογείται διαρκώς για την αποδοτικότητά του» τονίζεται από τις ίδιες πηγές και εποπροσθέτως:
• Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση στη στελέχωση και στη λειτουργία του.
• Ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα, αλλά σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης
• Πρότυπο του νέου οργανισμού θα είναι το μοντέλο μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του βρετανικού BBC, της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF
• Όλα αυτά διασφαλίζονται με την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Οργανισμού που θα γίνει άμεσα.

Για όσους απολυθούν και δεν επιλεγούν για τη νέα δημόσια τηλεόραση:
• Για τις θέσεις των σημερινών υπεραρίθμων, θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού σε εντατικές, νοσοκομεία, εφορίες, ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει πραγματικές ανάγκες.

Το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ
«Είναι προφανές ότι οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν το τέλος με το οποίο επιβαρύνονταν επί δεκαετίες» λέγεται και «μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος. Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Έλληνα πολίτη, μετά τη λειτουργία του νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι 100 εκατομμύρια».
Οσον αφορά τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας «υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...