Το ΤΕΕ Μαγνησίας για το χωρικό σχεδιασμό και τους δημόσιους πόρους ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το ΤΕΕ Μαγνησίας για το χωρικό σχεδιασμό και τους δημόσιους πόρους



Ο χωρικός σχεδιασμός και οι δημόσιοι πόροι είναι το περιεχόμενο της επιστολής του ΤΕΕ Μαγνησίας προς τους δημάρχους Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, Ρήγα Φεραίου κα. Ελένη Λαϊτσου, Νοτίου Πηλίου κ. Νίκο Φουρτούνα, Ζαγοράς - Μουρεσίου
κ. Γιώργο Αντώνογλου - Κασσαβέτη, Σκιάθου κ. Νίκο Πλωμαρίτη, Σκοπέλου κ. Γιώργο Μιχελή και Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: "Σε όλους τους δήμους της Μαγνησίας βρίσκονται σε εξέλιξη Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ, που ανατέθηκαν από το 2008 μέχρι το 2013 με κόστος μελετών πλέον του 1.600.000 €.
Τα ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε ΟΤΑ. Με βάση τα παραπάνω, τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ προσδιορίζουν:
•Περιοχές Προστασίας (απόλυτης ή μέτριας)
•Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (για την προστασία του περιαστικού και εξωαστικού χώρου από την ανεξέλεγκτη διασπορά της εκτός σχεδίου δόμησης.
•Περιοχές πολεοδομημένες (υπάρχοντες οικισμοί) ή νέες περιοχές όπου επιτρέπεται η πολεοδόμηση (επεκτάσεις, παραγωγικές χρήσεις)
Ωστόσο όπως παρατηρούμε και σύμφωνα με πληροφορίες που μας μεταφέρουν συνάδελφοί μας, η δαπάνη όλων αυτών των μελετών που ανατίθενται από τους φορείς του Δημοσίου, δεν φέρνουν το επιθυμητό αντίκρισμα.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες εκ των παραπάνω μελετών, βρίσκονται στα αζήτητα, οι δημοτικές αρχές δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την προώθησή τους και μετέπειτα υλοποίηση τους και γενικότερα δεν χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία σχεδιασμού που έχουν γίνει με την δαπάνη δημοσίων πόρων.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να υπάρχει μηδενική ανάπτυξη καθώς γίνονται βήματα προς τα πίσω στην προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ζητούμε από την πλευρά σας και από τις υπηρεσίες σας, να προχωρήσετε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να απεμπλακούν τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που εκτελούνται στην περιοχή σας, ώστε επιτέλους να εφαρμοσθούν με την θεσμοθέτηση τους οι κατευθύνσεις που καθορίζονται και να προχωρήσει η ανάπτυξη -που είναι ζητούμενο στη σημερινή εποχή- στην περιοχή σας.
Παρακαλούμε να μας γνωστοποιηθεί το στάδιο της μελέτης στην περιοχή σας, στα δημοτικά διαμερίσματα όπου εκτελούνται οι παραπάνω μελέτες, προκειμένου να καταγραφεί ο αναπτυξιακός χωρικός σχεδιασμός του Νομού Μαγνησίας".



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...