«Σε μια περίοδο κορύφωσης της κρίσης, η ΚΕΔΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με την καθημερινή καταιγίδα κυβερνητικών μέτρων και ρυθμίσεων, που οδηγούσαν ουσιαστικά στον αφανισμό και τη διάλυση των Δήμων και των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν στην κοινωνία, και ιδιαίτερα τους πιο ανήμπορους συμπολίτες μας. Είναι θετικό ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον οι Δήμοι κατάφεραν να σταθούν όρθιοι. Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το καθεστώς της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και των καθημερινών αιφνιδιασμών πρέπει να τερματιστεί, διότι δημιουργεί τεράστιες δυσλειτουργίες και παραλύει τις δημοτικές υπηρεσίες. Αυτό που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια περίοδος θεσμικής ηρεμίας και σταθερότητας, ώστε μπορέσουν οι υπηρεσίες να εργαστούν απερίσπαστες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση τοπικών πολιτικών. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ επιβάλλεται να αξιώσει από την κυβέρνηση ένα 3ετές Σύμφωνο –όσος θεωρητικά και ο βίος της παρούσας Βουλής-, που θα διασφαλίζει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων για τα επόμενα τρία χρόνια. Ένα τέτοιο Σύμφωνο θα πρέπει να κινείται προς δύο κατευθύνσεις:
α/ Αντιμετώπιση θεμάτων καθημερινής λειτουργίας, όπως σταθερή χρηματοδότηση που να διασφαλίζει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Δήμων σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΕΤΑΑ, σαφείς αρμοδιότητες, απελευθέρωση προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της χώρας και αποτροπή ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών (καθαριότητα, ύδρευση κλπ), διασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, περιορισμένες νομοθετικές αλλαγές με βασικό στόχο τον περιορισμό της απίστευτης γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση θεμάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, κλπ.
β/ Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πια την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της χώρας, ενώ την ίδια ώρα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή και ο ενεργός και δημιουργικός ρόλος των Δήμων στη νέα αυτή πραγματικότητα. Σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής».
Αναφερόμενος στο θέμα της ημερομηνίας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο Π.Σκοτινιώτης ανέφερε τα εξής: «Είχα από την πρώτη στιγμή δημοσίως επισημάνει ότι είναι μεγάλο λάθος η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, γιατί είναι σοβαρός ο κίνδυνος να αλλοιωθεί ο ιδιαίτερος, αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών στους Δήμους. Είχα επισημάνει, επίσης, πως αν μια θητεία θα έπρεπε να είναι πλήρης, αυτή είναι η θητεία των πρώτων δημοτικών αρχών οι οποίες θα αναλάμβαναν το τιτάνιο έργο της υλοποίησης του «Καλλικράτη», σε ένα ζοφερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Δυστυχώς η ρύθμιση αυτή πέρασε στο νόμο του «Καλλικράτη», χωρίς ουσιαστική αντίδραση της τότε ΚΕΔΚΕ. Από τη στιγμή που εκλεγήκαμε με βάση αυτόν τον νόμο, οι εκλογές αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 25 Μαΐου 2014. Ταυτόχρονα, να ζητήσουμε να υπάρξει από τώρα ρύθμιση που θα αποδεσμεύει τις δημοτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, η οποία φυσικά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Να μη συντηρούμε, λοιπόν, μια συζήτηση για μετάθεση του χρόνου των εκλογών, δεδομένου ότι και νομικά προβλήματα ενδέχεται να υπάρξουν και, κυρίως, κλονίζεται η πολιτική αξιοπιστία μας, αφού δίνεται η εντύπωση ότι θέλουμε να παρατείνουμε για λίγους μήνες τη θητεία μας».
Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που άνοιξε, μέσω κυβερνητικών «διαρροών», για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε οι δήμαρχοι να εκλέγονται χωριστά και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο Δήμαρχος Βόλου υπογράμμισε με έμφαση ότι «η πρόταση αυτή δεν αντέχει σε καμία συζήτηση και η ΚΕΔΕ θα πρέπει να την απορρίψει κατηγορηματικά. Το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών, κυρίως στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας, θα μπορούσε να συζητηθεί συγκροτημένα και με σοβαρότητα, σε «ουδέτερο» όμως χρόνο, που να συνδέεται με επικείμενες εκλογές».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου