Πρόγραμμα επίγειας καταπολέμησης κουνουπιών εφάρμοσε ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο των ενεργειών προστασίας της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και αφορά την καταπολέμηση κουνουπιών σε λιμνάζοντα ύδατα, σε δεξαμενές πυρόσβεσης, σε φρεάτια και αγωγούς ομβρίων υδάτων, καθώς και σε καταλήξεις ρεμάτων.
Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών έχει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και η εκτέλεση του έργου ανατέθηκε στην ΄΄Οικοανάπτυξη Α.Ε. Περιβαλλοντικές Εφαρμογές΄΄, σε σημεία που υποδείχτηκαν από την Υπηρεσία Πρασίνου.
Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Π. Πελεκάνος, «οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από το μήνα Απρίλιο και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με δειγματοληψίες και εφαρμογές από εξειδικευμένο συνεργείο. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρησιμοποιούνται σκευάσματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η αύξηση των περιστατικών μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, αλλά και για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών».
Για την πρόληψη κρουσμάτων νόσησης απαιτείται επαγρύπνηση και λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποφυγή ανάπτυξης εστιών κουνουπιών όπως:
1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 – 5 ώρες).
2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (Αεροζόλ – ταμπλέτες – εξατμιζόμενο διάλυμα – Σπιράλ).
3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα).
4. Αντικουνουπικά πλέγματα – Σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών στα ανοίγματα των σπιτιών (παράθυρα- φεγγίτες – αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Γενικά περιορισμός της χρήσης του νερού σε εξωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).
9. Χρήση λαμπτήρα κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου