Δήλωση του Αντιδημάρχου Απ.Παντσά για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Δήλωση του Αντιδημάρχου Απ.Παντσά για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Τη σημασία της πρόληψης και της υιοθέτησης υγιεινών προτύπων ζωής για την προστασία και προαγωγή της υγείας του ανθρώπου, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παντσάς σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρα Υγείας.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:
«Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μας καλεί κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα σοβαρό θέμα το οποίο αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για τον άνθρωπο. Η καλή υγεία των ανθρώπων, δεν έχει σχέση μόνο με την απολύτρωση από την ταλαιπωρία των ασθενειών. Αποτελεί και, κυριολεκτικά, ζωτικό παράγοντα. Η λαϊκή ευκτική έκφραση, στο δίπολό της «την υγειά μας να χουμε» και «υγεία, πάνω απ όλα», εκφράζει το βαθύτατο νόημα του εορτασμού μιας ακόμη Παγκόσμιας Ημέρας, της 7ης Απριλίου. Εμείς στο Δήμο Βόλου, με ένα εκτεταμένο δίκτυο δομών (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ,) αλλά και με άλλες δράσεις όπως η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας (Κοινωνικό Ιατρείο), προσπαθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν καλύτερα σ’ αυτήν την ανάγκη, γιατί κάθε ασθένεια, ψυχική και σωματική γίνεται αντιληπτή σαν απαξίωση του ωραιότερου δώρου που μας έχει προσφερθεί: της ίδιας της ζωής.
Όπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος οργανισμός, είναι ένα θαυμαστό σύνολο αλληλλοεξαρτώμενων ζωτικών του οργάνων, έτσι που οποιαδήποτε κακή λειτουργία ή βλάβη του ενός, να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα υπόλοιπα.
Η φετινή επέτειος της 7ης Απριλίου είναι αφιερωμένη στην αρτηριακή υπέρταση και στις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει, αν δεν προληφθεί εγκαίρως η όποια παρέκκλιση από τα φυσιολογικά της όρια, καθώς και ο συνδυασμός της με άλλες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλατιού και η κατάχρηση αλκοόλ.
Παγκοσμίως, ένας στους τρεις ενηλίκους παρουσιάζει υπέρταση, η οποία θεωρείται άμεσα υπεύθυνη για το 50%, περίπου, των συνολικών θανάτων, από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια.
Στη χώρα μας, ο επιπολασμός - κι επιπολασμό ονομάζουμε το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή πίεση - φτάνει, κατά μέσον όρο (και σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή) το 20%, με τις γυναίκες να υπερτερούν των ανδρών. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι φυσικά η χωρίς φάρμακα πρόληψη των παραγόντων κινδύνου: Άσκηση, υγιεινός τρόπος ζωής, με μεσογειακή-κατά κανόνα- διατροφή, αποφυγή, στο βαθμό που γίνεται, του άγχους, αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής. Βέβαια, όταν παρ όλα αυτά διαπιστώνεται υπέρταση, τότε απαιτεί και ειδική αγωγή.
Οι ειδικοί γιατροί επισημαίνουν στους υπερτασικούς αλλά και σε όσους ζουν μʼ ένα τρόπο που ευνοεί τον κίνδυνο της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, τον κίνδυνο παρουσίασης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Εδώ, ας τονισθεί ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η υπέρταση προλαμβάνεται και μειώνεται, κυρίως, μέσω:
-Της τακτικής μέτρησης της πίεσης του αίματος
-Της μειωμένης πρόσληψης αλατιού
-Μιας ισορροπημένης διατροφής
-Της κατάχρησης αλκοόλ
-Της τακτικής σωματικής δραστηριότητας
-Της διατήρησης του ιδεώδους βάρους
-Της αποφυγής του καπνίσματος
Στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, αντίθετα, η πίεση στο αίμα και οι παρεπόμενες ασθένειες είναι περισσότερο συχνά-αντίθετα με την κοινή πεποίθηση. Ας ελέγχουμε λοιπόν, την πίεση, η οποία δεν παρουσιάζει, συνήθως, ιδιαίτερα συμπτώματα παρά μόνον όταν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνιέται, είναι το αιφνίδιο της παρεπόμενης ασθένειας και κυρίως η έλλειψη συμπτωμάτων της πίεσης.
Το «δεν έχω πάρει στη ζωή μου ούτε ασπιρίνη» δεν αποτελεί απόδειξη υγείας η υπόσχεση αθανασίας. Η ζωή μας μπορεί να παραταθεί αλλά, κυρίως, να αποκτήσει μιαν άλλη ποιότητα, αν προσέχουμε ορισμένα πολύ απλά πραγματάκια ένα εκ των οποίων η υπέρταση».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...