Τιμητικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη από το Δήμο Βόλου ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τιμητικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη από το Δήμο Βόλου

kazantzakis


Τιμητικό αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα στοχαστή, συγγραφέα και ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 στις 8.30 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ). Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου – Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκων Καζαντζάκη και το Κοινό των Μαγνήτων,  περιλαμβάνει ομιλίες και αναφορές για το Νίκο Καζαντζάκη καθώς και μουσική και χορό από τη γενέθλια γη του την Κρήτη.


Συγκεκριμένα θα μιλήσουν η Rozmi Pahlisch – Τζάνου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με θέμα «Η διφορούμενη ματιά του Καζαντζάκη στη Γυναίκα», ο Γιώργος Στασινάκης, νομικός, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και πρεσβευτής Ελληνισμού με θέμα «Παρουσίαση της δράσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη». Θα προηγηθούν χαιρετισμοί φορέων και εκπροσώπων τους ενώ των ομιλιών θα ακολουθήσει ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα του Ν.Καζαντζάκη από την ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη – Χαϊντούτη και απόδοση μελοποιημένων έργων από τους μουσικούς Γιάννη Πλατάκη στην κρητική λύρα και Λάμπη Σαμαρά στο λαούτο. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κρητικούς χορούς από τη χορευτική ομάδα της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου «Το Αρκάδι».


Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη συστάθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1988  από λάτρεις του έργου του Καζαντζάκη που συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και προχώρησαν στην ίδρυση της με στόχο την προβολή και προώθηση του έργου και της σκέψης  του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Από τα 30 αρχικά μέλη σήμερα η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αριθμεί πλέον των 5.000 μελών σε 119 χώρες των πέντε ηπείρων που τιμούν τους με τις δράσεις, τις εκδηλώσεις τους, τα συνέδρια και τις διεθνείς συναντήσεις το πολύπλευρο έργο του Καζαντζάκη. Έδρα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη  είναι η Γενεύη, ο  τόπος που συναντήθηκε η Ελένη Καζαντζάκη μετά το θάνατο του συντρόφου της όπου με  τον έμπιστο φίλο της Νίκο Στασινάκη (ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών – CERN) υλοποίησαν την επιθυμία της για διάσωση και διάδοση του έργου του Καζαντζάκη  με την αμέριστη υποστήριξη του Έλληνα σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.


Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη διοικείται από τη Συντονιστική Επιτροπή που εκλέγεται από την Παγκόσμια Γενική Συνέλευση των μελών της και συνεδριάζει σε διάφορες χώρες και πόλεις. Η τελευταία Παγκόσμια Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2011 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και η επόμενη προγραμματίζεται για τις 15 Δεκεμβρίου 2013 στη Μελβούρνη. Εκτός των συνελεύσεων, των συνεδρίων και των εκδηλώσεων η Διεθνής Επιτροπή Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει και άλλου είδους καλλιτεχνικά δρώμενα όπως θεατρικές παραστάσεις που βασίζονται στο έργο του Καζαντζάκη, συναυλίες με μελοποιημένα κείμενα του αλλά και εικαστικές εκθέσεις. Επιπλέον διοργανώνονται  διαγωνισμοί σε σχολεία και πανεπιστήμια και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί. Τέλος  διοργανώνονται ταξίδια και επισκέψεις στις χώρες και τους τόπους που έζησε και από όπου πέρασε ο μεγάλος συγγραφέας, σημεία αναφοράς στο έργο  του και επιρροής στη σκέψη του.


Για το 2013 έχουν προγραμματιστεί από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη εκδηλώσεις σε 56 χώρες στις πέντε ηπείρους ενώ στην Ελλάδα 32 πόλεις  έχουν προγραμματίσει σχετικές εκδηλώσεις. Η εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο Βόλο  συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κυριοτέρων που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα λόγω της ένθερμης υποστήριξης των διοργανωτών αλλά και της παρουσίασης και ανάδειξης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη σε τόπο από τον οποίο ο κορυφαίος Έλληνας στοχαστής εμπνεύστηκε καθώς τον επισκέφθηκε με το Άγγελο Σικελιανό την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914.



Τιμητικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη από το Δήμο Βόλου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...