Θαλασσινά εδέσματα και ζωντανή μουσική στην κεντρική εκδήλωση της «Ψαράδικης Βραδιάς» ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Θαλασσινά εδέσματα και ζωντανή μουσική στην κεντρική εκδήλωση της «Ψαράδικης Βραδιάς»


Με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι στην παραλία της Αγριάς, με φόντο τα φωτισμένα σκάφη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, που στήνεται κάθε χρόνο για 2000 και πλέον συμμετέχοντες, κορυφώνονται αύριο Σάββατο οι εκδηλώσεις της «Ψαράδικης Βραδιάς». Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης η οποία συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια ζωής και πλέον αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο επιτυχημένους θεσμούς της περιοχής.
Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός της «Ψαράδικης Βραδιάς» χρονολογείται από το 1964 όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν, πήρε τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη Βόλου να εγκαινιάσει μια εκδήλωση προς τιμή των Ψαράδων της περιοχής, η οποία γι’ αυτό ονομάστηκε “Ψαράδικη Βραδιά”. Η εκδήλωση, η δομή της οποίας στηρίχθηκε σε στοιχεία ανάλογων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε ψαροχώρια της Σικελίας, γινόταν ένα σαββατόβραδο του Αυγούστου στη διάρκεια της οποίας προσφερόταν ψαρόσουπα (κακαβιά), τηγανητά ψάρια και καλαμάρια, ενώ συνοδευόταν από χορούς λαϊκών συνόλων, ορχηστικών συγκροτημάτων, καύση πυροτεχνημάτων κ.λ.π. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός από ένα παραδοσιακό πανηγύρι για τους κατοίκους της Αγριάς λειτούργησε και ως πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Συνεχίζοντας την παράδοση, ο σημερινός Δήμος Βόλου, το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς και ο Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου, διοργάνωσαν και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με μουσικά και θεατρικά δρώμενα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού, αναδεικνύοντας το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και την ερασιτεχνική δημιουργία. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το περίφημο λαϊκό γλέντι του Σαββάτου, όπου οι συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική απολαμβάνοντας θαλασσινές γεύσεις και χορεύοντας μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο γλέντι συμμετέχει και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγριάς που θα δημιουργήσει μια φωτισμένη αλυσίδα με την παρέλαση των σκαφών που ακολουθεί.
Τη διασκέδαση των επισκεπτών στην κεντρική εκδήλωση της «Ψαράδικης Βραδιάς» έχει αναλάβει η Ορχήστρα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.», Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια παραδοσιακά, από τα νησιά και τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και το Πήλιο, αλλά και από τη Μ.Ασία, καθώς επίσης λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια γνωστών και καταξιωμένων συνθετών.
Η Ορχήστρα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του Συλλόγου «Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.» αποτελείται από τους μουσικούς: Βαγγέλη Μπαντελά – κλαρίνο, Χρήστο Δασκαλόπουλο – βιολί, Θανάση Δραγάνη – λαούτο, Γιάννη Γκαβαρδίνα – σαντούρι, Δημήτρη Γακιώπουλο – τραγούδι, Μάγδα Βελλή – τραγούδι, Δημήτρη Γούλια – μπουζούκι, Στράτο Μεγγέ – λαϊκό τραγούδι, Κωνσταντίνος Γεωργίου – κρουστά.


Πανηγύρι στον Άγ. Ονούφριο
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2013», που υλοποιεί ο Δήμος Βόλου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου αλλά και εκδηλώσεις σύγχρονες, για όλες τις ηλικίες, η Δημοτική Ενότητα Ιωλκού διοργανώνει λαϊκό πανηγύρι, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, στην πλατεία του Αγίου Ονουφρίου. Το πανηγύρι αυτό είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013, αλλά αναβλήθηκε λόγω άλλης εκδήλωσης στον ίδιο χώρο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του κ.Κεχαϊδη. Ώρα έναρξης 21:30.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...