Ολοκληρωμένο σχέδιο της ΔΕΥΑΜΒ στην Αγριά για νερό, αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρωμένο σχέδιο της ΔΕΥΑΜΒ στην Αγριά για νερό, αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία

ekdilosi


Μέσα από έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τη διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, η τοπική κοινωνία της Αγριάς ενημερώθηκε αναλυτικά για τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν για το σκοπό αυτό ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ, το βράδυ της Πέμπτης στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς.


Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος πολιτών γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις μελέτες και τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ στην περιοχή τους, με κορυφαία τα τρία έργα αποχέτευσης, συνολικής δαπάνης 12.097.004 ευρώ, τα οποία ξεκινούν και θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Αγριάς Στράτος Σωτηρόπουλος και ο επί σειρά ετών Κοινοτάρχης Νικηφόρος Σκοπελίτης.


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε την ιδιαίτερη θέση που κατέχει η Αγριά στο πλαίσιο του ενιαίου Δήμου Βόλου και αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. «Παρά τις δραματικές περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης, παρά τα τεράστια προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, τίθενται γερά θεμέλια για να πάρει η Αγριά τη θέση που της αξίζει στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, του Νομού Μαγνησίας και ευρύτερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι, πέρα από την όποια άποψη μπορεί ο καθένας να έχει για τον Καλλικράτη, «ειδικά στην περίπτωση της Αγριάς, αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης και η ΔΕΥΑΜΒ, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε. Ήταν ο μόνος τρόπος για να κλείσουν οι βαθιές πληγές που άφησε η τελευταία Δημοτική Αρχή της Αγριάς και να υλοποιηθούν έργα υποδομής ιστορικής κλίμακας και τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας».


Η Αγριά, συνέχισε ο κ.Σκοτινιώτης, αποτελεί μια δυναμική περιοχή, με μεγάλα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αφού είναι η πύλη του Πηλίου και ταυτόχρονα μια περιοχή με πλούσια παραγωγική φυσιογνωμία και υπέροχο φυσικό περιβάλλον, ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο προάστιο του Βόλου. «Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα της επιτρέπουν», όπως είπε, «μέσα από τις προϋποθέσεις που δημιουργούμε, να ακολουθήσει την αναπτυξιακή πορεία που δικαιούται».


Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας που έγινε από την πλευρά των υπηρεσιών και της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, αφού χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλα και σύνθετα προβλήματα και να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη και χρηματοδότηση ενός έργου ζωής για την περιοχή της Αγριάς.


Υπογραμμίζοντας τη διαφορετική αντίληψη που διέπει τη Δημοτική Αρχή Βόλου σε σχέση με πρακτικές του παρελθόντος, ο κ.Σκοτινιώτης ενημέρωσε την τοπική κοινωνία της Αγριάς ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΜΒ, παρά τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει, διαθέτει αποθεματικό στο ταμείο της ύψους 3,5 εκ. ευρώ. «Αν μας διακατείχε», τόνισε, «η γνωστή παλαιοκομματική αντίληψη της φαυλότητας, θα μπορούσαμε να είχαμε ξοδέψει αυτό το ποσό για την εκτέλεση έργου που θα διευκόλυνε την επανεκλογή μας. Επειδή όμως καταφέραμε και εξασφαλίσαμε τα 50 εκ. από το ΕΣΠΑ, δημιουργήσαμε αποθεματικό και το κρατήσαμε ως κόρη οφθαλμού, έτσι ώστε να μπορέσει η Δημοτική Αρχή που θα διοικεί τα επόμενα χρόνια το Δήμο, να υλοποιήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις που προκύπτουν για τη ΔΕΥΑΜΒ από τα συνοδά έργα  του ΕΣΠΑ, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους πολίτες».


Στο σημείο αυτό, ο κ.Σκοτινιώτης δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανάγκη στήριξης της ΔΕΥΑΜΒ από τους πολίτες, με τη φράση «η ΔΕΥΑΜΒ είναι δική σας, είναι περιουσία σας. Η ΔΕΥΑΜΒ διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που παλεύει με νύχια και με δόντια προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο της. Κλείστε τα αυτιά σας στον βρώμικο πόλεμο που γίνεται κάθε μέρα εναντίον της Επιχείρησης. Όποιος έχει αυτιά, κάθε πρωί ακούει, και όποιος έχει μάτια, κάθε απόγευμα βλέπει», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ.Στ. Τζίνη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών & Κατασκευών κ.Χρ. Φαφούτη, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από τον Γενικό Διευθυντή της Επιχείρησης Δ.Οικονομίδη. Αμέσως μετά δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας να διατυπώσουν ερωτήματα και απόψεις για τα έργα.


Απαντώντας σε ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη θέση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αντλιοστασίων στο έργο της αποχέτευσης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Λ.Μαυρογιάννης, εξήγησε στους κατοίκους της Αγριάς ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη στιγμή που λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και η κατασκευή τους θα γίνει με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Ο κ.Μαυρογιάννης έκανε λόγο για έργο ζωής το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην υγειονομική αναβάθμιση της Αγριάς, αφού οι βόθροι που υπάρχουν σήμερα αποτελούν αιτία μόλυνσης, τόσο για το πόσιμο νερό όσο και για τα νερά κολύμβησης. Αναφερόμενος, εξάλλου, στα θέματα ύδρευσης της Αγριάς, επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία θα λυθούν εν μέρει όταν λειτουργήσει η κεντρική δεξαμενή στη θέση «Σπαστήρα». Την ερχόμενη Τρίτη, όπως είπε, το θέμα θα εισαχθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και το έργο θα προχωρήσει σύντομα. Το υδροδοτικό πρόβλημα της Αγριάς, όμως, θα επιλυθεί οριστικά με την αξιοποίηση των πηγαίων νερών του βουνού, κατέληξε ο κ.Μαυρογιάννης.


Στη συζήτηση παρενέβη μεταξύ άλλων ο τέως Δήμαρχος Αγριάς Στρ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του αποχετευτικού έργου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας το οποίο μόνο μέσω της ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να υλοποιηθεί.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Σωτ.Χαλκιάς, Ν.Οικονόμου και Ηλ.Ξηρακιάς, ο δημοτικός σύμβουλος και τέως Αντιδήμαρχος Ν.Στόϊκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Χ.Ζάχος, Ν.Νομικός και Γ.Ιγγλέσης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς και ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» Δ.Δημητριάδης.


Εργα αποχέτευσης ακαθάρτων


Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τμήμα Μελετών – Κατασκευών της ΔΕΥΑΜΒ για το σύνολο του οικισμού της Αγριάς. Οι αναμενόμενες ποσότητες αποβλήτων υπολογίσθηκαν με τα δεδομένα του πληθυσμού του έτους 2041. Στις ποσότητες αυτές έχουν προβλεφθεί και των υπόλοιπων οικισμών της Δ.Ε. Αγριάς (Δράκεια, Χάνια), αλλά και της Δ.Ε. Αρτέμιδας (Μαλάκι, Άνω και Κάτω Λεχώνια, Αγ. Λαυρέντιος, Αγ.Βλάσιος). Μήκος δικτύου ακαθάρτων βαρύτητας: 34 km. Το έργο περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς (καταθλιπτικοί) σε μήκος 15 km και 4 αντλιοστάσια ακαθάρτων, τα οποία α)είναι απολύτως κλειστά και στεγανά, προκατασκευασμένα, εξ ολοκλήρου από ειδικό πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (PEHD) ή από ανοξείδωτο χάλυβα, β) φέρουν κατάλληλη εσωτερική διαμόρφωση, με την ολοκληρωτική ενσωμάτωση μέσω στεγανής συγκόλλησης όλων των εσωτερικών θαλάμων, τμημάτων και εξαρτημάτων, στο σώμα του εξωτερικού φρεατίου, γ) φέρουν σύστημα αντιμετώπισης των φερτών υλών, στερεών και σχαρισμάτων, ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αποφράξεων και εμπλοκών στον αντλητικό εξοπλισμό και τους αγωγούς, δ) φέρουν φίλτρο ενεργού άνθρακα για την αποφυγή οσμών


Με την κατασκευή του Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και τη σύνδεση του συνόλου των κατοικιών μ’ αυτό, επιτυγχάνεται: προστασία του περιβάλλοντος, από μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, και του Παγασητικού, κατάργηση των βόθρων, σημαντική οικονομία ενός νοικοκυριού, αφού δε θα επιβαρύνεται πλέον με την κατασκευή – λειτουργία – συντήρηση – εκκένωση των βόθρων. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα έργα:


- «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου», προϋπολογισμού 8.920.000 € πλέον ΦΠΑ


«Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ.Βόλου με ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ» προϋπολογισμού 4.300.000 € πλέον ΦΠΑ


- «Κατασκευή Διακλαδώσεων στη Δ.Ε. Αγριάς ως συνοδό του χρηματοδοτούμενου υποέργου: Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ.Βόλου» προϋπολογισμού 1.490.000 € πλέον ΦΠΑ


- «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου – Β’ Φάση» προϋπολογισμού 1.950.000 € πλέον ΦΠΑ


Τα δύο πρώτα έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2014 και συγκεκριμένα στην Πράξη: «Αποχέτευση Ακαθάρτων Παραλιακού μετώπου Μαλάκι – Βόλος» και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) . Το τρίτο έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ,     βάσει των υποχρεώσεών που προκύπτουν από το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων της Απόφασης ένταξης της ανωτέρω Πράξης. Το τέταρτο έργο είναι στη φάση της ένταξης στην ανωτέρω Πράξη.


Δίκτυο ύδρευσης


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, οι βλάβες ύδρευσης στην περιοχή της Αγριάς ανήλθαν το 2012 σε 267 και δαπανήθηκαν 299.762 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν, ενώ τα έσοδα της ΔΕΥΑΜΒ από την περιοχή το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 204.000 ευρώ.  Από την αρχή του έτους έως και τις 30.9.2013, ο αριθμός των βλαβών έχει φθάσει τις 271.


Συνεπώς, οι βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης, κυρίως στην Αγριά, παρουσιάζουν αυξητική τάση με την πάροδο του χρόνου. Η απόκλιση, μεταξύ των δαπανών και των εσόδων, κατά 96.000€, επιβάρυνε το υδραγωγείο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και είναι προφανές ότι η ανταποδοτικότητα δεν καλύπτεται, αφού           υπολείπεται κατά 32%. Η απόκλιση αυτή εκτιμάται ότι θα μεγεθυνθεί τα δύο επόμενα χρόνια, καθώς θα εκτελεστούν έργα ύδρευσης – αποχέτευσης προϋπολογιζόμενης δαπάνης άνω των 2.000.000 € με ιδίους πόρους.


Στα έργα ύδρευσης περιλαμβάνονται: α) η ενοποίηση των δεξαμενών και η αυτοματοποίηση της λειτουργίας τους σε συνδυασμό με την         λειτουργία των γεωτρήσεων και την ένταξη του συστήματος στο SCADA της ΔΕΥΑΜΒ, β) η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και περιορισμού των διαρροών δικτύου διανομής ύδρευσης, γ) η αξιοποίηση των πηγών Σανατορίου και Γαλανόπετρας, δ) η εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης και Αειφόρου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου.


Αντιπλημμυρικά έργα


 Προωθείται η εκπόνηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ. Η μελέτη βρίσκεται στη φάση της σύνταξης του φακέλου του Έργου και η προεκτιμώμενη αμοιβή της θα υπερβεί τις 500.000 €.


 


 


 



Ολοκληρωμένο σχέδιο της ΔΕΥΑΜΒ στην Αγριά για νερό, αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...