Π.Σκοτινιώτης: Να μη μετατραπεί το Δ.Σ. …σε κριτικό τέχνης ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Να μη μετατραπεί το Δ.Σ. …σε κριτικό τέχνης



Την ανάγκη να προφυλαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο από επιπόλαιο χειρισμό που μπορεί να εκθέσει το σώμα, όσο και την ίδια την πόλη, τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στην παρέμβασή του για το θέμα επαναχωροθέτησης του γλυπτού «Κένταυρος Χείρων» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Σκοτινιώτης συμφώνησε να συνταχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο με την πρόταση της Καλλιτεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, την οποία θα εισηγηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα (ΕΠΑΕ) προκειμένου να αποφανθούν.
Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα η χωροθέτηση του γλυπτού στη θέση που προτείνει η Γνωμοδοτική Επιτροπή, το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και λήψη απόφασης.
Αναλυτικά, στην παρέμβασή του για το θέμα ο Δήμαρχος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Όσες φορές οι πολιτικοί θέλησαν να μετατραπούν σε κριτικούς τέχνης, ποτέ δεν προέκυψε καλό. Θα πρότεινα, λοιπόν, να προφυλαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο από το να μετατραπεί σε κριτικό τέχνης.
Ασχέτως του ποια γνώμη έχει η πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο έργο, θεωρώ ότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο μιας μεγάλης πόλης, όπως είναι ο Βόλος, να μετατραπεί σε συλλογική κριτική επιτροπή ενός έργου τέχνης.
Είναι λάθος μεγάλο και θα προκληθούν αντιδράσεις που δεν θα θέλαμε και δεν μας ταιριάζουν. Ο Βόλος έχει μεγάλη παράδοση πολιτισμού, ανοχής και δημοκρατίας, και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δώσουμε δικαίωμα, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να δεχθούμε κριτική για επιπόλαιο χειρισμό ενός καλλιτεχνικού έργου, όποιο κι αν είναι αυτό. Να το σεβαστούμε ως τέτοιο και σε καμία περίπτωση να μη μπούμε στον πειρασμό να παριστάνουμε τους κριτικούς τέχνης.
Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν ένα κλασικό Δημοτικό Συμβούλιο μικρού Δήμου και μ’ έναν απίστευτο επαρχιωτισμό ο καθένας μας να εκφράζει τη γνώμη του σε ένα τέτοιο θέμα. Έχουμε ορίσει για τέτοια θέματα μια καλλιτεχνική γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που κατά τεκμήριο ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα το πού θα χωροθετηθεί η συγκεκριμένη γλυπτική σύνθεση, ούτε θα συνεδριάσουν οι πολιτικές ομάδες να αποφασίσουν. Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα από εμάς. Προτείνω να προφυλαχθούμε από μία τοποθέτηση που μπορεί να μας εκθέσει, όχι μόνο ως Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ως πόλη και, επαναλαμβάνω, δεν ταιριάζει στο Βόλο να δώσει δικαίωμα κριτικής για τέτοιους είδους στάση».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...