Δήλωση Π.Σκοτινιώτη για τον θάνατο του Γ.Χουρμουζιάδη ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δήλωση Π.Σκοτινιώτη για τον θάνατο του Γ.Χουρμουζιάδη

skotiniotis


Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Γ.Χουρμουζιάδη, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρει τα ακόλουθα:


Με οδύνη και βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη.


Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις πιο λαμπρές φυσιογνωμίες στο χώρο της αρχαιολογικής επιστήμης και ο κυριότερος εκφραστής του θεωρητικού ρεύματος της “Νέας Αρχαιολογίας” στην Ελλάδα. Διορίστηκε στο Βόλο, στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το 1966, και ήλθε στην πόλη μας φέρνοντας μαζί του νέες πρωτοπόρες ιδέες, αλλά προπάντων μια νέα πνοή και μια καινοτόμο αντίληψη των αρχαιολογικών πραγμάτων.


Σταθμό στην πορεία του αποτέλεσαν οι ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποίησε στον παγκοσμίως γνωστό νεολιθικό οικισμό του Διμηνίου. Το βιβλίο του “Το Νεολιθικό Διμήνι”, που εκδόθηκε το 1979, παραμένει μέχρι τις μέρες μας μια αξεπέραστη και αξιόπιστη έκδοση.


Η σημαντικότερη ίσως συμβολή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου ήταν όταν το 1974-1975 οργάνωσε, με πρωτοποριακό τρόπο, την έκθεση των ευρημάτων του Νεολιθικού πολιτισμού της Θεσσαλίας.


Το 1984, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, ο Γ. Χουρμουζιάδης, έχοντας βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και την τοπική Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποδέχτηκε τον διορισμό του ως Καθηγητή στην έδρα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πολυταξιδεμένος και με τεράστιο εύρος αρχαιολογικής γνώσης, αλλά και προικισμένος με μια πρωτόγνωρη ικανότητα μεταδοτικότητας της γνώσης, ακόμη και μέσα από το ιδιόμορφο χιούμορ του, αποτέλεσε πολύτιμο δάσκαλο που σφράγισε με τον τρόπο σκέψης του την πορεία πολλών από τους αρχαιολόγους οι οποίοι αργότερα στελέχωσαν την αρχαιολογική υπηρεσία του Βόλου.


Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης υπήρξε ταυτόχρονα και ένας άνθρωπος με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος και της κοινωνικής προσφοράς και με έντονη και δημιουργική παρουσία στο Κοινοβούλιο, το οποίο υπηρέτησε με όραμα, σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.


Η πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει, ας είναι βάλσαμο παρηγοριάς, πάνω απ’ όλα για την οικογένειά του, προς την οποία εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια”.


 


 


 



Δήλωση Π.Σκοτινιώτη για τον θάνατο του Γ.Χουρμουζιάδη

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...