Το βιολί του Τιτανικού πουλήθηκε αντί 1,063 εκατ. ευρώ!!! ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Το βιολί του Τιτανικού πουλήθηκε αντί 1,063 εκατ. ευρώ!!!

File photograph shows the violin that belonged to Titanic bandmaster Wallace Hartley on display at the Titanic Centre in Belfast


Έναντι 900.000 στερλινών (περίπου 1,063 εκατ. ευρώ) πωλήθηκε το βιολί με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που το υπερωκεάνιο βυθιζόταν, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge & Son, στη νοτιοδυτική Αγγλία…


Η αξία του βιολιού υπολογιζόταν μεταξύ των 200.000 και 300.000 στερλινών (μεταξύ περίπου 236.000 και 354.400 ευρώ) και το ποσό των 900.000 στερλινών στο οποίο δημοπρατήθηκε, θεωρείται τιμή-ρεκόρ για αντικείμενο του Τιτανικού. Ο οίκος δημοπρασιών δήλωσε ότι το βιολί προσέλκυσε το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο.


Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα σχέδιο του πλοίου που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη μετά το ναυάγιο του Τιτανικού τον Απρίλιο του 1912, το οποίο πωλήθηκε πριν από δύο χρόνια έναντι 220.000 στερλινών (259.900 ευρώ).


Ο Χάρτλεϊ έγινε κομμάτι του θρύλου, καθώς ήταν ο επικεφαλής της μπάντας των μουσικών που φέρεται να έπαιζαν τον ύμνο «Nearer My God To Thee», για να ηρεμήσουν τους επιβάτες, παρότι το υπερωκεάνιο βυθιζόταν. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι 7 μουσικοί έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.


Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν την αυθεντικότητα του μουσικού οργάνου, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να έχει διατηρηθεί μετά το ναυάγιο. Ωστόσο λέγεται ότι το βιολί δεν καταστράφηκε, καθώς βρέθηκε μέσα σε δερμάτινη θήκη που ήταν δεμένη στο σώμα του Χάρτλεϊ. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το BBC, το όργανο δεν συμπεριλαμβανόταν στην λίστα των αντικειμένων που βρέθηκαν όταν εντοπίστηκε η σορός του μουσικού.


Το βιολί το είχε κάνει δώρο στον Χάρτλεϊ η αρραβωνιαστικιά του Μαρία Ρόμπινσον και φέρει μια μικρή πλάκα από ασήμι στην οποία μπορεί κανείς ακόμη να διαβάσει: «Για τον Ουάλας, για τον αρραβώνα μας. Μαρία».


Σύμφωνα με ημερολόγιο που κρατούσε η αρραβωνιαστικιά του Χάρλεϊ, το βιολί διεσώθη από το νερό και επεστράφη σε εκείνην. Μετά τον θάνατό της, το 1939, το μουσικό όργανο δόθηκε σε φιλανθρωπική οργάνωση και «επανεμφανίστηκε» το 2006, όταν λέγεται ότι ανακαλύφθηκε σε σοφίτα σπιτιού στο Γιορκσάιρ, όπως σημειώνει το Sky News. Τότε ξεκίνησε έντονη διαμάχη για την αυθεντικότητά του. Μετά από εφτά χρόνια τεστ από ειδικούς, αποδείχθηκε ότι ήταν αυθεντικό κομμάτι, μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο.



Το βιολί του Τιτανικού πουλήθηκε αντί 1,063 εκατ. ευρώ!!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...