Ταυτόχρονη εκτέλεση τριών έργων αποχέτευσης 12 εκ. ευρώ στην Αγριά ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ταυτόχρονη εκτέλεση τριών έργων αποχέτευσης 12 εκ. ευρώ στην Αγριά


Η κατασκευή τριών έργων κορυφαίας περιβαλλοντικής σημασίας για τη Δημοτική Κοινότητα Αγριάς και την ευρύτερη περιοχή, συνολικής δαπάνης 12.097.004 ευρώ, ξεκινά ταυτόχρονα το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα τρία αυτά έργα συνιστούν μείζον γεγονός για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή όπως η Αγριά, αφού δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων στο έδαφος ή στο θαλάσσιο περιβάλλον και συμβάλλουν στην παραπέρα θωράκιση του Παγασητικού.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τρεις χωριστές εργολαβίες, οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν σήμερα από τον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνο Σκοτινιώτη και τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών, παρουσία αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ.
«Η σημερινή μέρα είναι μέρα ιδιαίτερης σημασίας για την Αγριά, αλλά και για τη ΔΕΥΑΜΒ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης, κάνοντας λόγο για ένα έργο ιστορικής κλίμακας το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής παρέμβασης που επιχειρεί η ΔΕΥΑΜΒ μέσα από την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Περιβαλλοντικού Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι στο ΕΠΠΕΡΑΑ και στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί συνολικά έργα αποχέτευσης, αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού και ύδρευσης, που φθάνουν περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έργα αποχέτευσης στη Δημοτική Κοινότητα Αγριάς, οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν σήμερα και θα εκτελεστούν παράλληλα, είναι:
α) «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων», συνολικής δαπάνης 5.890,650 ευρώ (με ΦΠΑ), από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Ανάδοχος εταιρεία είναι η «Τεχνική Εταιρεία ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.» και η προθεσμία παράδοσης του έργου είναι 28 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
β) «Κατασκευή Διακλαδώσεων Αποχέτευσης Ακαθάρτων ως συνοδό του χρηματοδοτούμενου έργου Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς», συνολικής δαπάνης 1.610.021 ευρώ (με ΦΠΑ), από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Ιωάννη Τσιρνόβα και η προθεσμία παράδοσης του έργου 28 μήνες επίσης.
γ) «Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων ΔΕΥΑΜΒ», συνολικής δαπάνης 4.596.333 ευρώ (με ΦΠΑ), από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία ΘΕΚΑΤ Α.Ε. – ΔΟΜΗΚΑ Α.Ε. και η προθεσμία παράδοσης του έργου είναι 18 μήνες.
Με τα τρία έργα θα κατασκευαστούν 45 χιλιόμετρα δίκτυα αποχέτευσης και 7 χιλιόμετρα δίκτυα ύδρευσης, αφού σε ορισμένα σημεία θα γίνει και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης (στο έργο των διακλαδώσεων), 677 φρεάτια ελέγχου, 4 αντλιοστάσια και 64.000 τ.μ. αποκαταστάσεις ασφαλτικών.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη κατασκευής των έργων ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι χρειάστηκε σκληρή προσπάθεια για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές εμπλοκές και διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ που εκπόνησαν τις μελέτες των έργων και ταυτόχρονα διεκπεραίωσαν με αποτελεσματικότητα τη δαιδαλώδη διαδικασία του ΕΠΠΕΡΑΑ, για να φθάσουμε σήμερα στην υπογραφή των συμβάσεων.
«Με δεδομένο ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, ευελπιστούμε ότι σε 2,5 χρόνια από σήμερα θα αποδώσουμε στην κοινωνία της Αγριάς και ευρύτερα της περιοχής μας, ένα έργο μείζονος περιβαλλοντικής προστασίας», επισήμανε ο Δήμαρχος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ανάδοχοι θα ανταποκριθούν στις συμβατικές τους δεσμεύσεις. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι θα υπάρχει αυστηρή επίβλεψη από την πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε τα έργα που θα εκτελεστούν να είναι τεχνικά άρτια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των μελετών.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο αποχέτευσης Σέσκλου, ενώ ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα αντίστοιχα έργα της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού και του οικισμού Αγίου Στεφάνου.
Τέλος, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κατασκευή αυτών των έργων συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού θα απασχοληθούν δεκάδες εργαζόμενοι σε μια εποχή που η ανεργία κυριολεκτικά καλπάζει.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας κ.Σωτήρης Χαλκιάς, έκανε λόγο για έργο πνοής το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην περιοχή της Αγριάς και ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, Νίκο Στόϊκο, για τη συνεργασία τους ως μέλη της Διαδημοτικής Ένωσης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αγριάς και Λεχωνίων, με στόχο την προώθηση του συγκεκριμένου έργου, επισημαίνοντας τις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για το γεγονός ότι χάθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί το έργο της αποχέτευσης Αγριάς στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αντίστοιχο έργο, όπως είπε, θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα και για τη Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας.
Για ηθική ικανοποίηση και δικαίωση πολυετούς προσπάθειας, έκανε λόγο ο κ.Στόϊκος, σημειώνοντας ότι, έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι προσπάθειες αυτές καρποφόρησαν και πλέον αρχίζει μια νέα εποχή για την Αγριά και το θαλάσσιο περιβάλλον. Τέλος, ο κ.Στόϊκος ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία που αναπόφευκτα θα υποστούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων.
Στην υπογραφή των συμβάσεων παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Λ.Μαυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Τεχνικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ Ηλ.Ξηρακιάς, εκ μέρους του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς ο κ.Γρ.Σελημάς, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ Δ.Οικονομίδης και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Στ.Τζίνης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...