Πλειάδα καθηγητών πανεπιστημίων στο Βόλο για το Συνέδριο με θέμα τη δημόσια ιστορία ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πλειάδα καθηγητών πανεπιστημίων στο Βόλο για το Συνέδριο με θέμα τη δημόσια ιστορία


Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άρχισαν σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου οι εργασίες του τριήμερου επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας: Η δημόσια ιστορία στην Ελλάδα», που διοργανώνουν το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι Πολίτες εν Γνώσει και η International Federation for Public History, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Συνέδριο
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην πόλη ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε ότι ο Βόλος αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, με μεγάλη παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες αλλά και στους προοδευτικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, χαρακτηρίζεται από ισχυρές αστικές λειτουργίες και είναι έδρα του δυναμικά αναπτυσσόμενου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπως και σημαντικών ερευνητικών κέντρων. «Ο Βόλος είναι μια πόλη που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενσαρκώσει τη συνύπαρξη του παλιού με το νέο, της παράδοσης με τον σύγχρονο κόσμο. Μια πόλη όπου ο σεβασμός και η αποδοχή προς τον κάθε «άλλον», προς την εθνική, πολιτισμική ή θρησκευτική ετερότητα, θα αποτελεί κανόνα και οδηγό στα δημόσια πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως «σε περίοδο βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης και, τελικά, κρίσης ταυτότητας, η συστηματική μελέτη της ιστορίας καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα και το χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας. Για το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται τον εαυτό της στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση της με τον «άλλον», τον ξένο, σε μια εποχή όπου η υπέρβαση των εθνικών συνόρων δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο αλλά και τους ανθρώπους, μέσα από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές».
Η συζήτηση για την εθνική ταυτότητα αποτελεί, συνεπώς, - όπως τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης - ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα. Γύρω από το θέμα αυτό αντιπαρατίθενται όχι μόνο ιδέες και απόψεις, αλλά και πολιτικές προτάσεις και πρακτικές. Από τη μια, έχουμε όσους θέλουν ακόμη να βλέπουν με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το μέλλον, αντιλαμβανόμενοι το έθνος και την ταυτότητα με όρους ανοικτής κοινωνίας και οικουμενικότητας των αξιών. Και από την άλλη, εκείνους στους οποίους η παγκοσμιοποίηση και ο κοσμοπολιτισμός προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Όπως είναι προφανές, σε περιόδους κρίσης, η αμυντική και εσωστρεφής αντίληψη για το έθνος κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, απειλώντας τον πλουραλισμό και την ετερότητα.
«Η απάντηση της ελληνικής κοινωνίας σε αυτά τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα είναι καθοριστική, αλλά – πιστεύω - και προϋπόθεση για να υπερβούμε την κρίση. Μόνο τυχαία δεν είναι, λοιπόν, η ενισχυμένη θέση που κατέχουν τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση ζητήματα ιστορίας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βόλου.
Υπογραμμίζοντας, τέλος, τη σημασία της εκλαΐκευσης και της μετάδοσης της ιστορικής γνώσης με τρόπο πιο απλουστευμένο, που αποτελεί βασικό στόχο της Δημόσιας Ιστορίας, ο κ.Σκοτινιώτης ενημέρωσε τους συνέδρους για τη συστηματική δουλειά που επί χρόνια γίνεται στο Δήμο Βόλου, μέσω του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, για την καταγραφή και μελέτη της τοπικής ιστορίας, και επίσης ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Δήμο η ανακατασκευή κτιρίου στη συνοικία των Παλαιών όπου θα λειτουργήσει το Μουσείο της Πόλης.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Serge Noiret (European University Institute, IFPH), με θέμα “From Local to Global: The History and Internationalisation of Public History”, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στη θεματική ενότητα «Διαδίκτυο και δημόσια ιστορία». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια αυτών θα καλυφθούν οι θεματικές ενότητες: Λογοτεχνία και Ιστορία, Παιδικά βιβλία (γνώσεων και λογοτεχνίας) και ιστορικό παρελθόν, Κινηματογράφος και Ιστορία, Θέατρο και Ιστορία, Μουσεία/Τόποι μνήμης και Ιστορία, Ιστορικές Επέτειοι, Τύπος (γραπτός και ηλεκτρονικός) και Ιστορία, Τραγούδι και Ιστορία, Διαδίκτυο, Νέα Κοινωνικά Μέσα, ΤΠΕ και Ιστορία, Τοπική λογιοσύνη και Ιστορία, Κόμικς και Ιστορία, Σχολικά εγχειρίδια , Eικαστικές τέχνες και Ιστορία, Τηλεόραση/παραγωγή ιστορικών ντοκιμαντέρ και Ιστορία, Kοινοβούλιο/πολιτικός λόγος/νομοθεσία και Ιστορία, Ιστοριογραφία, ιστορικός λόγος και δημόσια σφαίρα, Δημόσια αρχαιολογία, Εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορίας – αρχαιολογίας σε χώρους άτυπης / μη τυπικής εκπαίδευσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...