Π.Σκοτινιώτης: Σημαντικό βήμα ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Σημαντικό βήμα ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού


Όπως έγινε γνωστό από τους Οικολόγους-Πράσινους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρόσφατη πρόταση του Επιτρόπου Μπαρνιέ να εξαιρεθεί το νερό από τη νέα Οδηγία σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης.
Η σημασία αυτής της απόφασης φαίνεται από την άμεση αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εταιριών Ύδρευσης Διεθνής (AquaFed), που με ανακοίνωσή της αντιτίθετα στην εξαίρεση του νερού από το πεδίο εφαρμογής της Oδηγίας, κάτι που προφανώς θίγει τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών παροχής νερού.
Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή και τονίζει ότι «στην ουσία πρόκειται για μια νίκη του κινήματος των πολιτών, που μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό "right2water" , στην οποία συμμετέχει ενεργά και η ΔΕΥΑΜΒ –πρώτη απ’ όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας-, έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων Πολιτών κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Φυσικά, η θετική αυτή εξέλιξη επ’ουδενί δικαιολογεί τον οποιοδήποτε εφησυχασμό, πολλώ μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σταματάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ, με βάση και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά και να αναλαμβάνουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία μέχρι την πλήρη διασφάλιση της αντιμετώπισης του νερού και της αποχέτευσης ως δημόσιων κοινωνικών αγαθών».
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...