Οι πολιτικές της ΔΕΥΑΜΒ για την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση του νερού, την αποχέτευση και το περιβάλλον, θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου που συγκαλείται, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ.Πάνου Σκοτινιώτη, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 και ώρα 13:00, στο Δημαρχείο Βόλου. Η σχετική εισήγηση απεστάλη σήμερα στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και παράλληλα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου, προκειμένου να ενημερωθεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το μείζον αυτό θέμα.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Π.Σκοτινιώτης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στις 10 βασικές αρχές - θέσεις που διέπουν το κείμενο της εισήγησης, εκφράζοντας την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να διεξαχθεί ένας νηφάλιος και ουσιαστικός διάλογος, μακριά από ιδεοληψίες, σκοπιμότητες και άγονες αντιπαραθέσεις. «Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης θα προστατεύσουν τη θεσμική λειτουργία του οργάνου, όπως άλλωστε το έχουν αποδείξει μέχρι τώρα, και δεν θα παγιδευτούν στις σκοπιμότητες όσων μεθοδεύουν την αντιπαράθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδα Μαυρογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Ηλία Ξηρακιά και τον γενικό Διευθυντή της Επιχείρησης Δημήτρη Οικονομίδη, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να ανοίξει γόνιμο διάλογο με την τοπική κοινωνία για τα σημαντικά θέματα του ευαίσθητου τομέα που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των βασικών φορέων της περιοχής και το οποίο γίνεται προσπάθεια να μην περιοριστεί στις τυπικές και άχαρες, εν πολλοίς, αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος, αλλά να εξελιχθεί σε εργαλείο ενότητας και ουσιαστικής παρέμβασης της τοπικής κοινωνίας σε μείζονος σημασίας τοπικά θέματα.
Στο κείμενο που εστάλη σήμερα στα μέλη της Επιτροπής, γίνεται ολοκληρωμένη παρουσίαση της νέας ΔΕΥΑΜΒ που προέκυψε από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στην κατάσταση που κληρονόμησε, στις πολιτικές της για το νερό, την αποχέτευση και την προστασία του περιβάλλοντος, στα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί με διασφαλισμένη πίστωση, στην τιμολογιακή της πολιτική, καθώς και στα νέα οργανωτικά δεδομένα της Επιχείρησης.
Οι 10 βασικές αρχές - θέσεις, όπως αυτές συνοψίστηκαν και παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο, είναι:
- Η ύδρευση και αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα, συνεπώς ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ είναι αδιαπραγμάτευτος. «Με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας για το νερό και την αποχέτευση ως δημόσια κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα, υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως κοινωφελούς επιχείρησης. Από την υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα της επιχείρησης, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιχείρησης και πρόσθεσε: «συνεπώς, είμαστε σε αντίθεση τόσο με τις απόψεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του νερού όσο και με τις απόψεις που θεωρούν ότι το νερό είναι αντικείμενο τοπικών συμφερόντων και ιδιοκτησιών».
- Η ΔΕΥΑΜΒ προσπαθεί να μην έχει καμία σχέση με τα κακέκτυπα του δημοσίου τομέα, όπως τον έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την παρούσα Διοίκηση, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία της Επιχείρησης, με σεβασμό στο χρήμα του δημότη. «Έχει χαραχθεί «κόκκινη γραμμή» απέναντι στις όποιες αρνητικές πρακτικές και καταστάσεις του παρελθόντος και τηρούνται απαρέγκλιτα οι αρχές της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ως θεμελιακές αρχές για την οργάνωση και λειτουργία της Επιχείρησης», τόνισε.
- Η ισότιμη μεταχείριση όλων των συμπολιτών. Φυσικά και λαμβάνονται υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες και διαμορφωμένες καταστάσεις δεκαετιών, ωστόσο σταθερός στόχος είναι η σταδιακή σύγκλιση, προκειμένου όλοι οι καταναλωτές να έχουν τελικά ισότιμη μεταχείριση.
- Στο Δήμο Βόλου είναι προφανές ότι υπάρχει υδατικό πρόβλημα. Στόχος της Επιχείρησης είναι εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλούς υδροδότησης σε κάθε οικισμό, με όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας νερό. Ο στόχος αυτός υπηρετείται όχι μέσω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, αλλά πρωτίστως μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται λόγω κακής ποιότητας των δικτύων και διαχείρισης των υδραγωγείων. Για το στόχο αυτό η ΔΕΥΑΜΒ υλοποιεί ένα σύνολο έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. € περίπου, πέραν των σημαντικών έργων που υλοποιεί με ίδιους πόρους.
- Πρέπει να γίνει, ωστόσο, σαφές ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως και δραστικά μόνο με τα παραπάνω μέτρα, αν δεν συνοδευτεί και από ολοκληρωμένη, ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των νερών της υδρολογικής λεκάνης του ενιαίου Δήμου Βόλου, κυρίως του ορεινού όγκου του Πηλίου, με βάση Σχέδιο Ολοκληρωμένης και Αειφόρου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου, το οποίο προωθεί η ΔΕΥΑΜΒ. Ο Βόλος, άλλωστε, διεκδικεί μια παγκόσμια, ίσως, πρωτοτυπία: οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος στις παρυφές του Πηλίου πίνουν σε μεγάλο ποσοστό νερό γεωτρήσεων, ενώ οι αγροτικές εκτάσεις ποτίζονται με πηγαίο νερό. Είναι αυτονόητο ότι κάθε ενέργειά μας λαμβάνει πρωτίστως υπόψη την ανάγκη να μη θιγεί ούτε κατ’ ελάχιστον το ευαίσθητο οικοσύστημα του Πηλίου.
- Η ΔΕΥΑΜΒ έχει υποχρέωση –και νομική- να εξασφαλίσει νερό απαλλαγμένο και από υποψία μόλυνσης. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μέσω κατασταλτικής λειτουργίας, αλλά πρωτευόντως με δράσεις καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης πηγών και υδραγωγείων. Από την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διαχείριση των περιφερειακών υδραγωγείων, διαπιστώσαμε ότι αρκούν εξαιρετικά μικρές δόσεις χλωρίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η υγιεινή των δικτύων. Η απολύτως ήπια αυτή χρήση του απολυμαντικού μέσου, σε συνδυασμό πάντοτε και με προτεραιότητα τις τακτικές εργασίες καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης δεξαμενών και πηγών, απομακρύνει κάθε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αρνητικής διαφήμισης της περιοχής.
- Όσον αφορά την άρδευση που από 1.1.2013 ανέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ, θα αποδειχθεί σύντομα πως οι αγρότες θα βγουν ωφελημένοι, πολλώ μάλλον αν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 προβλεφθεί τελικά η χρηματοδότηση και έργων άρδευσης, αφού η ΔΕΥΑΜΒ θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως τα χρηματοδοτικά προγράμματα για να εξασφαλίσει την ορθολογική διαχείριση και του αρδευτικού νερού. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουμε τους αγρότες ότι θα ακολουθηθεί απολύτως διαφανής και αξιόπιστη διαδικασία για την καταγραφή των αρδευομένων εκτάσεων σε κάθε χωριό, με πολλά επίπεδα ελέγχου, φτάνοντας μέχρι και την ανάρτηση καταστάσεων στην πλατεία του κάθε χωριού, όπως επίσης και απολύτως διαφανής και αξιόπιστη ανάλυση του κόστους που αντιστοιχεί στο κάθε χωριό, ώστε ο επιμερισμός του στον κάθε παραγωγό να μην αφήνει περιθώρια για την παραμικρή αμφισβήτηση.
- Στον τομέα της αποχέτευσης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού, υλοποιείται ένα πρόγραμμα έργων χωρίς ιστορικό προηγούμενο, άνω των 40 εκ. €. Στις περιοχές όπου θα κατασκευάζονται έργα αποχέτευσης, η σύνδεση με το δίκτυο είναι υποχρεωτική. Κάθε άλλη επιλογή θα συνιστούσε οικολογικό έγκλημα, θα προκαλούσε σοβαρή δυσφήμηση της περιοχής μας με οδυνηρές συνέπειες για τον τουρισμό και θα οδηγούσε στην επιβολή υψηλών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, εξετάζεται και η δυνατότητα αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων σε απομακρυσμένους οικισμούς του νέου Δήμου Βόλου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο. Επίσης, έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ για το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση της ιλύος των ΕΕΛ Βόλου», που έχει χαρακτηριστεί από τους υπευθύνους του προγράμματος ως πρωτοποριακή για τις ΔΕΥΑ της Ελλάδος.
- Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, έχει καθιερωθεί από το 2012 ένα απλό, διαφανές και δίκαιο τιμολόγιο, με την ελάφρυνση των καταναλωτών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου τη διετία 2012-2013 να ανέρχεται συνολικά σε 25%, συνοδεύεται δε από ένα προωθημένο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- Το κεντρικό πρόβλημα που αφορά σήμερα τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας είναι ότι με τις κυβερνητικές επιλογές αμφισβητείται πλέον η φυσιογνωμία των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ιδρυτικό τους νόμο. Αμφισβητείται, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο, που παρά τις ατέλειες, τα προβλήματα και τα κενά, βοήθησε τις ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η Επιχείρηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα και στις αυξημένες υποχρεώσεις της έχει επείγουσα ανάγκη από την πρόσληψη προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις και από αναδιάταξη του δυναμικού της στη βάση του νέου Οργανογράμματος. Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος επιτέλους, μετά από πολύμηνες διαδικασίες εσωτερικού διαλόγου και προσφυγών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή, στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και στη διάταξη του προσωπικού, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και χωρίς στεγανά, αποβλέποντας στο βέλτιστο αποτέλεσμα, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΥΑΜΒ διαδραματίζει ήδη ρόλο leader σε όλο σχεδόν το Νομό, προσφέροντας άμεση επιστημονική και τεχνική στήριξη στους όμορους Δήμους
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις για το σχέδιο διαχείρισης των νερών του Πηλίου, ο Δήμαρχος Βόλου επισήμανε ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν συμπεριέλαβε στη συνολική μελέτη που εκπόνησε για το θέμα αυτό τη διαχείριση των νερών του Πηλίου, οπότε η ΔΕΥΑΜΒ προωθεί, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και αξιοποιώντας όσες μελέτες ήδη υπάρχουν, την εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης και Αειφόρου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει λύση στις απαιτήσεις νερού για όλες τις ανθρώπινες χρήσεις (αρδευτική, υδρευτική και βιομηχανική), ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων σε νερό και διατηρώντας την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου