Π.Σκοτινιώτης: Όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο έχουν τα ίδια δικαιώματα ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο έχουν τα ίδια δικαιώματα



Την άποψη ότι η διεθνής διάκριση του δεκαοκτάχρονου Έλληνα καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούμπο θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για μια σοβαρή και επί της ουσίας συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, εκφράζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να συμμετάσχουμε κι εμείς στην εθνική χαρά για τη μεγάλη διάκριση του δεκαοκτάχρονου Έλληνα καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούμπο. Δεν είναι, δα, και μικρό πράγμα ένας νεαρός συμπατριώτης μας να γίνεται δεκτός στα μεγάλα σαλόνια του ΝΒΑ, ανεμίζοντας μάλιστα την ελληνική σημαία. Ούτε είναι μικρό πράγμα να χαίρεται και να καμαρώνει όλη η Ελλάδα, αφού ακόμη και οι κήρυκες του ρατσιστικού μίσους και της φυλετικής καθαρότητας δεν έδειξαν να ενοχλούνται από το «χρώμα» του νεαρού συμπατριώτη μας.
Οι γονείς τού Αντετοκούμπο μετανάστευσαν στην Ελλάδα από τη Νιγηρία, μέσω Τουρκίας, πριν από είκοσι περίπου χρόνια, χωρίς «χαρτιά». Ο ίδιος γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε σε ελληνικό σχολείο και αναγνωρίζει την Ελλάδα ως τη μοναδική πατρίδα του. Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται είναι εξαιρετικά απλό: αν δεν είχε το μπόι που έχει και το ταλέντο που έχει, θα δικαιούνταν να είναι Έλληνας; Διότι, όπως είναι γνωστό, ο Ν.3838/2010 που, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έδινε το δικαίωμα αυτό σε όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο, έχει πλέον καταστεί ανενεργός. Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι να γυρίσουμε στις αλήστου μνήμης εποχές, με τις επιλεκτικές και αδιαφανείς πολιτογραφήσεις.
Ο κ.Πρωθυπουργός, που χθες δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου γεμάτος υπερηφάνεια τον Γιάννη Αντετοκούμπο και την οικογένειά του, τον ευχαρίστησε που «τιμάει τα εθνικά μας χρώματα» και ευχήθηκε να τους «τρελάνει στην Αμερική με τα καρφώματά του». Η κίνησή του θα μπορούσε να έχει έντονο συμβολισμό και να σηματοδοτεί την αναγκαία αλλαγή πολιτικής, αν δεν ήταν φανερό ότι πρωτίστως υπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες.
Πιστεύουμε, όμως, ότι η διεθνής διάκριση του Αντετοκούμπο θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία να συζητήσουμε επιτέλους με σοβαρότητα και επί της ουσίας, χωρίς να ενδίδουμε σε ιδεολογήματα, το περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες ώστε το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η μεταναστευτική μας πολιτική προφανώς και δεν θα αγνοεί τις εθνικές ιδιαιτερότητες, δεν θα τις χρησιμοποιεί όμως ως άλλοθι για αποκλίσεις από τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Ούτως ή άλλως οι μετανάστες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας και όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της και να επικρατούν φαινόμενα ανισότητας, αδήλωτης εργασίας, ανομίας, ρατσισμού, αλλά και απώλειας πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...