Έτοιμα τα μέτρα για την οικονομία διαμηνύει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που έχουν στόχο την ανάπτυξη, την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων αλλά και την προστασία και ενίσχυση του ευάλωτου λαού.
Σε συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει το πακέτο μέτρων θα βοηθήσει να ορθοποδήσει η κυπριακή οικονομία και να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το sigmalive.com, το πακέτο που θα εφαρμοστεί σε τρεις με έξι μήνες περιλαμβάνει έκδοση άδειας από το τμήμα πολεοδομίας εντός 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν.
- Μονιμοποίηση του μέτρου επαναπένδυσης κερδών που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή
- Χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων
- Άμεση προώθηση της νομοθεσίας για δημιουργία καζίνο
- Αντί φόρου, επιβολή τέλους επί των τόκων στις καταθέσεις με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
- Προώθηση σε συνεννόηση και με τις τράπεζες επιμήκυνσης των δανείων και μείωσης των επιτοκίων.
- Προώθηση της αναστολής καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.
- Άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους, αναλογία 70% με 30%
- Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος
- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων
- Στοχευμένες παροχές μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης, και
- Αντιμετώπιση του θέματος των ενοικίων, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο τη μείωση τους
Ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα, ούτε τίθεται τέτοιο θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα. Μέχρι το 2015 τονίζει, δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.
Στο θέμα του φυσικού Αερίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι θα πιεστεί η Noble για να αρχίσει τα συντομότερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση καθώς επίκειται ο ίδιος να πραγματοποιήσει ταξίδι στο Ισραήλ.
Αναφερόμενος στο θέμα των Κυπριακών αερογραμμών υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να διασωθεί η εταιρεία τουλάχιστο μέχρι το Νοέμβρη, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση.
Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις αντιγραφής του πορτογαλλικού μοντέλου, όπου θα υπάγονται οι ημικρατικοί σε ιθύνουσα εταιρεία η οποία θα εισέλθει στο χρηματιστήριο και υπολογίζεται το κράτος να έχει έσοδα δισεκατομμυρίων.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη λίστα - «φωτιά»
Tην ίδια ώρα, τρανταχτά στην κυπριακή κοινωνία ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει στην κατοχή του ο Γενικός Εισαγγελέας κι αφορά διαγραφές χρεών των ατόμων αυτών από τράπεζες.
Τα ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, αν ληφθεί υπόψιν ότι η λίστα περιλαμβάνει 19 μόνον υποθέσεις που αφορούν σε διαγραφές δανείων ύψους πέραν των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλα ονόματα οφειλετών, των οποίων τα χρέη διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.
Ο κ. Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι στις λίστες αναφέρονται αρκετά ονόματα πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, αρκετοί από τους οποίους δίνουν εξηγήσεις για τις διαγραφές των οφειλών τους. Πρόκειται για ποσά από μερικές χιλιάδες ευρώ έως και 5,8 εκατομμύρια ευρώ.