Συζητήθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να ανασταλεί η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012, αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ισχύει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και η ΔΕΗ δεν μπορεί έως τότε να εισπράττει το λεγόμενο «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Την Παρασκευή η αναμενόμενη απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίσει τί θα κάνει στο μέλλον η ΔΕΗ.
Ειδικότερα, στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου στο οποίο προήδρευσε ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης Παναγιώτης Ρουμπής συζητήθηκε η αίτηση αναστολής του υπουργού Οικονομικών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο κ. Ρουμπής μαζί με τους συναδέλφους του αρεοπαγίτες Γεώργιο Σακκά και Δήμητρα Υφαντή, άκουσαν τις απόψεις όλων των μερών, τα οποία παράλληλα κατέθεσαν και σχετικά υπομνήματα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι από την επίμαχη απόφαση του Πρωτοδικείου θα υπάρξει απώλεια εσόδων πλέον του 1 δισ. ευρώ και ότι το σύστημα αυτό είσπραξης μέσω της ΔΕΗ προσφέρει ταχύτητα, αλλά συνέβαλε και στη μείωση του ελλείμματος.
Τυχόν δε μεταφορά του συστήματος είσπραξης του επίμαχου τέλους από τη ΔΕΗ στις Δ.Ο.Υ. θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την αντιστοίχιση των ονομάτων και ποσών των υποχρέων, ενώ η είσπραξη θα μετατεθεί 6 - 7 μήνες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός τους πρώτους μήνες του 2013 και είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού των αποδοχών των εργαζομένων ως αντιστάθμισμα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο συνήγορος του Δημοσίου τόνισε ακόμα ότι κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε αδιέξοδο, κάτι που είναι θανάσιμο για το Δημόσιο.
Επιπρόσθετα το Δημόσιο υποστήριξε ότι το τέλος ακινήτων είναι το πιο αποτελεσματικό απ' όλα τα μέτρα είσπραξης, αφού έχει εισπραχθεί κατά 85% και κατέληξε ότι εάν εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση θα υπάρξουν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία των καταναλωτών.
Ο δικηγόρος της ΔΕΗ Χ. Συνοδινός υποστήριξε ότι καθημερινά εκδίδονται 150.000 - 200.000 λογαριασμοί και είναι έτοιμοι προς αποστολή 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων.
Η ΔΕΗ «έχει μπει μέσα» 1,7 δισ. ευρώ γιατί οι καταναλωτές πολλές φορές δεν πλήρωναν όχι μόνο το τέλος, αλλά ούτε καν το λογαριασμό ρεύματος, προσέθεσε ο κ. Συνοδινός.
Ακόμη, υποστήριξε ο συνήγορος της επιχείρησης ότι χρειάζονται μήνες για ν' αλλάξει το λειτουργικό σύστημα και ότι πρέπει να σταλούν οι εκτυπωθέντες λογαριασμοί και όχι ν' αλλάξουν, γιατί θα έχει σημαντικό κόστος. Σημείωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ χρειάζεται τουλάχιστον 2 - 3 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Πρωτοδικείου.
Οι δικηγόροι των Ενώσεων Καταναλωτών Ι. Σακκάς και Ι. Μυταλούλης υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ προφασίζεται αδυναμία προσαρμογής στην απόφαση, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί και ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν έναντι χωρίς να καταβάλλουν το «χαράτσι».
Εξάλλου, οι δύο δικηγόροι υποστήριξαν ότι τα στοιχεία της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν είναι συγκεκριμένα και ότι δε θα μας «πετάξουν έξω» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια απόφαση που εφάρμοσε το κοινοτικό δίκαιο, γιατί το «χαράτσι» παραβιάζει επτά διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.
Επίσης, τόνισαν οι δικηγόροι των Ενώσεων ότι το Δημόσιο προφασίζεται αδυναμία είσπραξης του φόρου που είναι άδικος, αντισυνταγματικός και επιβλήθηκε με βίαιο και αγενή τρόπο.
Τόνισαν στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, ότι λόγω της υπερφορολόγησης των πολιτών είναι ζήτημα εάν θα εισπραχθεί το 50 έως το 70% από το 1 δισ. ευρώ που ζητάει το κράτος.
Πάντως, η αίτηση αναίρεσης του υπουργού Οικονομικών κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (τρίτο δικαστικό στάδιο της επίμαχης υπόθεσης) προσδιορίστηκε να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 22 Μαρτίου 2013.
Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος Γ. Κόκκας και το κόμμα «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» άσκησαν στο Εφετείο Αθηνών έφεση ως προς ορισμένα σκέλη της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγόρευσε την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Ο δικηγόρος στρέφεται παράλληλα κατά του υπουργού Οικονομικών, της ΔΕΗ και της Ανώνυμης Εταιρείας «Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΔΔΗΕ).
Αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί ότι τόσο ατομικά ο κ. Κόκκας όσο και το επίμαχο κόμμα περιλαμβάνονται (μαζί με τις πέντε Ενώσεις Καταναλωτών) σε αυτούς που είχαν προσφύγει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά της ΔΕΗ και κέρδισαν την υπόθεση.
Ο κ. Κόκκας υποστηρίζει ότι εσφαλμένα και αδικαιολόγητα το Πρωτοδικείο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι πριν την επιβολή του τέλους ακινήτων δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση όπως απαιτείται.
Ακόμη, υποστηρίζει ο δικηγόρος ότι απορρίφθηκε αναιτιολόγητα ο ισχυρισμός του ότι έπρεπε η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να προβεί σε επανασύνδεση σε όσους είχε κόψει το ρεύμα.
Τέλος, ζητάει να αναιρεθεί, λόγω ελλείψεως αιτιολογίας, η απόφαση του Πρωτοδικείου ως προς το μέρος εκείνο που δεν δέχθηκε το αίτημά του να μη διαβιβάσει το Δημόσιο στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στις Δ.Ο.Υ. καταστάσεις με στοιχεία καταναλωτών που δεν κατέβαλαν το τέλος ακινήτων.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου