Ολοκληρώθηκε στον Βόλο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε στον Βόλο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας



Μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία και ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Κωνσταντίνος Χαλέβας ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο υπό την αιγίδα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας, του Ιδρύματος Δεληγιώργη και την συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζοντας πως τα συμπεράσματα των εργασιών πρέπει να γίνουν ο «μπούσουλας» τόσο του Δήμου Βόλου όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να καταστεί μια περιοχή φιλόξενη στους δημότες της αλλά και τους επισκέπτες.
Ο κ. Χαλέβας που παρακολούθησε τις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου επισήμανε πως το θέμα της προσβασιμότητας αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με πρόβλημα όρασης κλπ.) και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.
Σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση επισημάνθηκε πως είναι εμφανής η δυσκολία στην προσβασιμότητα σε πολλά σημεία της πόλης (απουσία ραμπών, εμπόδια στα πεζοδρόμια, ανοίγματα που εμποδίζουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια κλπ.). «Αν προσπαθήσουμε να περπατήσουμε στην πόλη με κλειστά μάτια ή με ένα καροτσάκι θα διαπιστώσουμε πως σε πολλά σημεία πεζοδρόμια και δρόμοι καταλήγουν σε φυσικά ή τεχνητά εμπόδια με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να τα διασχίσει κανείς», τόνισε ο κ. Χαλέβας.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων προσβασιμότητας δίνοντας μάλιστα επιδοτήσεις προκειμένου κτίρια κοινής ωφέλειας (δημόσιες υπηρεσίες) αλλά και τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης, όρασης κλπ.
«Είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές που θα ωφελήσουν στον μέγιστο βαθμό τόσο τους ίδιους τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Χαλέβας ενώ σημείωσε πως τα τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν ανέσεις – υποδομές για εύκολη προσβασιμότητα ανέρχονται μόλις στα 80.000 όταν οι απαιτούμενες δομές για να καλυφθούν μόνο οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνούν τις 250.000.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με κινητικά προβλήματα καταλαμβάνουν μια μεγάλη μερίδα του τουριστικού προϊόντος που έχει διάρκεια όλο το χρόνο αντιλαμβανόμαστε όλοι την σημασία που έχουν οι επενδύσεις στην προσβασιμότητα την στιγμή μάλιστα που στόχος όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο από χώρες της Ευρώπης αλλά και από άλλες περιοχές όπως Ρωσία, Κίνα κ.α.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ.
Τέλος, ο κ. Χαλέβας δεν παρέλειψε να τονίσει την αναγκαιότητα τα συμπεράσματα του Συνεδρίου να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και στον μέγιστο βαθμό τόσο από τον Δήμο Βόλου όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε το Συνέδριο να μην αποτελέσει μια ακόμη παρακολούθηση διαπιστώσεων και ανταλλαγή απόψεων αλλά να είναι η αφορμή για την υλοποίηση των εφαρμογών του διεκδικώντας παράλληλα την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων των δράσεων που θα αποφασιστούν.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...