Την ενοχή Βαξεβάνη πρότεινε ο εισαγγελέας ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Την ενοχή Βαξεβάνη πρότεινε ο εισαγγελέας



Έπειτα από ένα δριμύ εισαγγελικό «κατηγορώ», το οποίο κατέληξε στην πρόταση ενοχής του Κώστα Βαξεβάνη, συνεχίζεται αυτη την ώρα η δίκη του εκδότη του περιοδικού Hot Doc, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων με τη δημοσιοποίηση λίστας ονομάτων που φέρεται να είναι η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».
Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα οξύς, ο εισαγγελικός λειτουργός αποδοκίμασε την επιλογή του κ. Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγόρησε για μετατροπή της χωρας σε ζούγκλα. Ακόμη, σε υψηλούς τόνους πάντα, ο εισαγγελέας μίλησε για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον ''Σταύρωσον αυτούς'' και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα μετέτρεψε τη χώρα σε ένα κολοσσαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις»
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος υποστήριξε, «η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα, δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες και όταν τις κάνουμε δε φοράμε κουκούλα».
Απευθυνόμενος προς την έδρα, ο κ. Βαξεβάνης σημείωσε, «είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχετε λογαριασμό στην ΑΤΕ, είναι αυτό προσωπικό δεδομένο; Και εξήγησε ότι για αυτή την πληροφορία ενημερώθηκε από ένα χαρτί κολλημένο στην είσοδο του Δικαστηρίου».
Τέλος, ο κατηγορούμενος υπογράμμισε πως «Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα ντοκουμέντο η οποία απέδειξε και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και είναι ένα ντοκουμέντο στο οποίο επάνω στηρίχτηκαν εκβιασμοί. Δύο έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο, τι ακριβώς έκανε πριν τις εκλογές με το στικάκι και δεν πήραν απάντηση. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό. Η λίστα είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό και πάρα πολύ σοβαρό θέμα».

Το χρονικό
Οι συνήγοροι του δημοσιογράφου Νίκος Κωνσταντόπουλος, Χάρης Οικονομόπουλος και Δημήτρης Καπερνάρος ισχυρίστηκαν ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο και άκυρο.
Λίγο αργότερα η δίκη διεκόπη μέχρι να αποφασίσει εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς έλειπε από το κατηγορητήριο η επίσημη σφραγίδα της εισαγγελίας.
Τελικά λίγο μετά τις 12, πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη τη δίωξη.
Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού. Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, κυκλοφόρησε σε όλες τις ενώσεις του κόσμου, από την Αφρική έως την Αμερική και την Ευρώπη, και όλοι ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος, δημοσίευσε την αλήθεια.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, που κατεθέσε επίσης ώς μάρτυρας υπεράσπισης, ανέφερε: «θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια».
«Το γεγονός ότι η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί ένα πλήγμα για το συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία, υποστήριξε στην κατάθεση της ενώπιον του δικαστηρίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ακολούθησε τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
«Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί ένα πλήγμα για το συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «ο μοναδικός άνθρωπος ενήργησε προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης της αλήθειας διώκεται ενώ εκείνοι που συμβάλλουν στη συγκάλυψη συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...