Μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Βόλου στον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Γκέσκο ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Βόλου στον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Γκέσκο

gkeskos


Τιμητική έκθεση για τον Κωνσταντίνο Γκέσκο, τον κορυφαίο ζωγράφο του Βόλου στο μεσοπόλεμο, που φοίτησε στο τέλος του 19ου αιώνα στα μεγάλα καλλιτεχνικά ιδρύματα της Ευρώπης και διακρίθηκε σε ετήσιες εκθέσεις του Παρισιού, δίδαξε και ανέλαβε επίσημες αναθέσεις από φορείς και πολίτες του Βόλου, με πλήθος έργων και αρχειακό υλικό, θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.


Εξήντα ακριβώς χρόνια (1953) από την τελευταία του αναδρομική έκθεση στην Αθήνα, που επιμελήθηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό του ο γιός του Χρήστος, και τριάντα οκτώ από την αναδρομική του έκθεση στο Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο του Βόλου με ομιλητή τον φίλο του,  τον αείμνηστο Μένιο Μουρτζόπουλο, πραγματοποιείται το αφιέρωμα αυτό από το Δήμο Βόλου. Ένα αφιέρωμα  που συζητείται από το 2000, όταν έγινε η μεγάλη έκθεση « Καλλιτέχνες του Βόλου στο πέρασμα του αιώνα» και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια έργα του Κ. Γκέσκου. Μια μεγάλη έκθεση ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα εκθέσεων που προετοιμάζει εδώ και καιρό η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, σε συνεννόηση και με την πολύτιμη αρωγή των απογόνων του μεγάλου καλλιτέχνη, όπως και ιδιωτών συλλεκτών .


Το εύρος της τριπλής καλλιτεχνικής παραγωγής του Κ.Γκέσκου θα παρουσιαστεί σε τρεις ορόφους, με έργα ζωγραφικής, αγιογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια που για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως. Η έκθεση περιλαμβάνει 80 και πλέον ελαιογραφίες μεταξύ των οποίων πορτραίτα δημάρχων και γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης, σχέδια και σπουδές, αγιογραφίες και μελέτες τοιχογραφιών ναών της πόλης, όπως και αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές μακέτες, που  καταδεικνύουν  το καλλιτεχνικό μέγεθος και την πολυποίκιλη δραστηριότητα του καλλιτέχνη, διανθισμένα με ντοκουμέντα από τις Ακαδημίες, προσωπικές επιστολές και φωτογραφίες, καταλόγους εκθέσεων του και κριτικές του Βολιώτικου, αθηναϊκού και γαλλικού τύπου της εποχής.


Την έκθεση επιμελείται η Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός –κοινωνιολόγος τέχνης,  Παρισταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, με βοηθό την Εύα Κατούνια, συντηρήτρια έργων τέχνης και πτυχιούχο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου από τη Διεύθυνση Πολιτισμού, επίσης και με την πολύτιμη συνεργασία των εγγονών του ζωγράφου Έφης Χ. Γκέσκου και Μαρίας και Κώστα Φ. Γκέσκου,  καθώς και του αρχιτέκτονα Δημήτρη Παλιούρα, Προϊσταμένου της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για τα  αρχιτεκτονικά σχέδια του καλλιτέχνη.


Τα έργα της έκθεσης και το αρχείο προέρχονται κυρίως από την οικογένεια του καλλιτέχνη, όπως επίσης από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου και Νέας Ιωνίας, από το Μουσείο Αλ.Κ.Δάμτσα και από ιδιωτικές συλλογές του Βόλου, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.


Η έκθεση των έργων ζωγραφικής στο ισόγειο και ημιόροφο θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, ενώ  η έκθεση αγιογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων  στο β΄όροφο έως τις 5 Νοεμβρίου , στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.


 



Μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Βόλου στον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Γκέσκο

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...