Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο κέντρο του Βόλου ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο κέντρο του Βόλου

aktinovolia


Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε επιλεγμένα σημεία της πόλης του Βόλου και συγκεκριμένα σε σημεία όπου έχουν εντοπιστεί παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από συνεργασία του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ.Νίκου Μόσχου με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κάππα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών, η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν εντός των ορίων ασφαλείας που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία.


Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα,  στα παρακάτω σημεία (μικροπεριοχές) της πόλης:



  1. Διασταύρωση Ογλ και Κονταράτου

  2. Διασταύρωση Δημητριάδος και Λώρη

  3. Διασταύρωση Δημητριάδος και Σέφελ

  4. Διασταύρωση Ελ. Βενιζέλου και Σωκράτους

  5. Διασταύρωση Ιάσονος και Ηπείρου


Οι μετρήσεις αφορούσαν την ένταση του Ηλεκτρικού Πεδίου σε αρκετές θέσεις ενδιαφέροντος της κάθε μικροπεριοχής από πλευράς ακτινοπροστασίας και επιλέχθηκαν τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία για καταγραφή (υψηλότερες σχετικά τιμές έντασης). Σκοπός ήταν ο έλεγχος των χώρων μέτρησης από πλευράς Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας – Ακτινοπροστασίας, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωση ή όχι με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα του ΕΛΟΤ, αλλά και των Υ.Α., όπως αναλυτικά αναφέρονται στην έκθεση. Χρησιμοποιήθηκε πεδιόμετρο SRM 3006 με αισθητήρα (probe) E – |Field 3 – Axiw – Antenna 27 Mhz – 3Ghz της Νarda.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αναλυτικής έκθεσης που παραδόθηκε στον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, «τα αποτελέσματα των μετρήσεων λαμβάνοντας υπ’όψιν το σύνολο των πηγών ραδιοσυχνοτήτων στην φασματική περιοχή 27 MHz – 3000ΜHz δεικνύουν ότι το επίπεδο έκθεσης από όλες τις πηγές ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις θέσεις των μικροπεριοχών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή Βόλου, κυμαίνεται από 53 έως 8221 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας του Συνολικού Λόγου Έκθεσης λαμβάνοντας υπ’όψιν τα αυστηρότερα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν.4070/10-4-2012) τα οποία αφορούν σε ευαίσθητες χρήσεις γης (τα οποία αντιστοιχούν στο 100% των μειωμένων κατά 60% ορίων της Ε.Ε., όπως λαμβάνονται στην παρ. 3.1.4). Τα σχεδιαγράμματα “Ποσοστιαία Συνεισφορά Υπηρεσιών στις μικροπεριοχές 1 έως και 5 δεικνύουν συχνά σημαντικές ποσοστιαίες διαφορές στην συνολική έκθεση σε ένα σημείο μέτρησης. Αυτό το γεγονός συχνά εξαπατά καθώς η έκθεση στην Θέση μέτρησης εξαρτάται ισχυρά από την τοπογραφική τυχαιότητα της Θέσης – ύψος, προσανατολισμός των κεραιών του κεραιοσυστήματος, είδος κεραιών (TV, ραδιόφωνο, κινητή τηλεφωνία, κ.α.). Μικρή μετακίνηση είναι δυνατόν να αλλάξει σημαντικά την συνεισφορά της κάθε κεραίας στην συνολική ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση….Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το σύνολο των πηγών ραδιοσυχνοτήτων στις θέσεις όπου έγιναν οι μετρήσεις, είναι κάτω από τα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας (τηρούνται τα όρια ασφαλείας)».


Σημειώνεται, ότι οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς το παραμικρό κόστος για το Δήμο Βόλου. Το αναλυτικό κείμενο της έκθεσης μετρήσεων των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου www.epoleodomia.volos.gr


Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ν.Μόσχο, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται ένα από τα μεγάλα θέματα της αυθαίρετης εγκατάστασης καμουφλαρισμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στην πόλη το οποίο δεν είναι άλλο, από τον αξιόπιστο και αντικειμενικό έλεγχο της εκπομπής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη σημαντικότερο, λαμβανομένου υπόψη ότι στο Βόλο δεν υπάρχουν εξουσιοδοτημένοι γι’ αυτό φορείς.


«Η συνεργασία μας με τον κ. Κάππα απέφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την ανιδιοτελή του προσφορά», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μόσχος, για να προσθέσει ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, συζητείται η προοπτική να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα σειρά σχετικών ενημερωτικών ομιλιών σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα γενικότερα θέματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.


«Τα αποτελέσματα των μετρήσεων φαίνεται να είναι εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας και αυτό από μόνο του είναι κάτι θετικό. Ωστόσο το γεγονός ότι η εκπομπή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα 4 από τα 5 παραπάνω σημεία, προέρχεται από αυθαίρετες και παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες εντοπίσαμε με μεγάλη δυσκολία στο παρελθόν και τις οποίες έχουμε χαρακτηρίσει πολεοδομικά αυθαίρετες, δεν παύει να μας προβληματίζει, γι’ αυτό και δεν σταματούμε τις σχετικές μας προσπάθειες.  Αν και  η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις κεραίες, έχει ανακόψει τις προσπάθειες μας, δεν έχει περιορίσει ωστόσο την μέριμνα μας για ένα ελεγχόμενο πλαίσιο των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται πέραν και πάνω από τις στενές αρμοδιότητες του Δήμου, για ένα καλύτερο και ελεγχόμενο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος.


 


 



Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο κέντρο του Βόλου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...