Π.Σκοτινιώτης: Τα θέματα της εκπαίδευσης αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για το Δήμο Βόλου ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Τα θέματα της εκπαίδευσης αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για το Δήμο Βόλου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τη διαβεβαίωση ότι, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δραματικές περικοπές πόρων, ο Δήμος Βόλου θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να καλύπτει τις βασικές τουλάχιστον ανάγκες των διδακτηρίων, παρείχε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης στα μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ν.Μαγνησίας που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο γραφείο του. Σημειώνεται ότι οι σχετικές χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία έχουν μειωθεί κατά 80% όσον αφορά τις συντηρήσεις και κατά 40% όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.



«Σε μια εποχή που οι δαπάνες για την Παιδεία διαρκώς περιορίζονται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται με το χειρότερο τρόπο, η Δημοτική Αρχή του Βόλου, αισθανόμενη το βάρος της κοινωνικής ευθύνης, θέτει τα θέματα της εκπαίδευσης σε απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι «σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον που ζούμε, η Δημοτική Αρχή έκανε ό,τι επέτρεπαν οι δυνατότητές της και εξάντλησε κάθε περιθώριο, ώστε τα σχολεία της πόλης να ξεκινήσουν τη χρονιά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».

Η σημερινή συνάντηση με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δεν αποτελεί, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, μια παράσταση διαμαρτυρίας προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά εγκαινιάζει μια γόνιμη και ουσιαστική σχέση μεταξύ των δυο πλευρών, για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου με σκοπό τη διεκδίκηση λύσεων στις περιπτώσεις εκείνες όπου τα προβλήματα υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του Δήμου Βόλου. Επίσης, ο κ.Σκοτινιώτης εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στο δημόσιο σχολείο, λέγοντας ότι μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις οποίες πάντοτε αναδεικνύει ο Δήμος Βόλου, δίνεται η καλύτερη απάντηση στην αρνητική αντίληψη που καλλιεργείται, όχι μόνο για το δημόσιο σχολείο, αλλά και για κάθε τι δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δημόσιο σχολείο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα ανταποκριθεί και φέτος στην κοινωνική του ευθύνη και θα δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων παρέδωσαν στον Δήμαρχο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των σχολείων. Από την πλευρά του ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα σοβαρά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου και στα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί λύσεις.  Στη συνάντηση συμμετείχε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Βόλου κ.Σ.Μπαρτζιώκα.



Εργασίες συντηρήσεων

Ο Δήμος Βόλου αριθμεί 182 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα 75 Νηπιαγωγεία, 63 Δημοτικά Σχολεία, 20 Γυμνάσια και 24 Λύκεια. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προχώρησαν στην καταγραφή των αναγκών και την ιεράρχηση των παρεμβάσεων με βάση πρωτίστως τα κριτήρια της ασφάλειας, της υγιεινής και της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, τα οποία αφορούν συντηρήσεις σχολικών κτηρίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ανακατασκευές αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων. Αντίστοιχα έργα, εκτελούνται από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 400.000€, τα οποία θα καλύψουν επίσης ανάγκες των διδακτηρίων την τρέχουσα σχολική περίοδο.

Με τα παραπάνω έργα καλύφθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ανάγκες ελαιοχρωματισμών, συντηρήσεων μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επισκευές κτηρίων και διαμορφώσεις αυλών ώστε να ξεκινήσουν ομαλά τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Οι υπηρεσίες του Δήμου, ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να εξελιχθεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στις προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών προστίθεται και η σημαντική συμβολή των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της, οι οποίοι είτε αυτοτελώς, είτε με προμήθειες υλικών από την Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποιούν εργασίες κυρίως βαφών και όχι μόνο. Όπως και σε άλλους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας, ο Δήμος Βόλου στηρίζεται στον αλληλέγγυο εθελοντισμό, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο του έργου των υπηρεσιών και εδράζεται στις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης που έχει αναπτύξει η Δημοτική Αρχή με την εκπαιδευτική κοινότητα.



Μεταστεγάσεις – νέα σχολεία

Παράλληλα με τις εργασίες συντηρήσεων για την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο, ολοκληρώθηκαν τα έργα σχολικής στέγης που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ ενώ πραγματοποιούνται εργασίες μεταστέγασης σχολικών μονάδων. Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζουν τις ανάγκες σχολικής στέγης και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία ολοένα και περισσότερων σχολείων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής στέγης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Βόλου για τη μεταφορά νηπιαγωγείων από ενοικιαζόμενα σε δημοτικά κτήρια, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στον 3ο Παιδικό Σταθμό Νέας Ιωνίας, για τη μεταφορά του 13ου Νηπιαγωγείου, καθώς και εσωτερικές εργασίες μαζί με τη δημιουργία περιφράξεων για τη μεταστέγαση του 15ου και του 16ου Νηπιαγωγείων Νέας Ιωνίας.

Συνολικά, σε Βόλο και Νέα Ιωνία μεταστεγάζονται φέτος 10 Νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 6 από μισθωμένα σε δημοτικά κτίρια, τα 2 από δημόσια (συστεγαζόμενα) σε δημοτικά κτίρια (μόνα τους) και τα άλλα 2 σε νεόδμητα κτίρια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, εξοικονομούνται σε άμεσο χρόνο μισθώματα συνολικού ετήσιου ύψους 18.698,64€. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων σε χώρους κατάλληλους για τη σωστή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 Επιπλέον, φέτος ολοκληρώθηκαν και θα λειτουργήσουν κανονικά οι δύο σχολικές μονάδες που κατασκεύασε ο Δήμος Βόλου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το 7ο Δημοτικό Σχολείο στα Μελισσάτικα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο στην Άλλη Μεριά. Με την απόδοση σε λειτουργία των δυο αυτών μονάδων αντιμετωπίζονται χρόνια αιτήματα και καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη και τις τάσεις μεταβολής του μαθητικού δυναμικού.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, ο Δήμος Βόλου έχει υποβάλει προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της κατασκευής νέων διδακτηρίων που θα στεγάσουν το 9ο Δημοτικό και 9ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, το 5ο Νηπιαγωγείο Βόλου στην αυλή του 10ου Δημοτικού και το νέο Δημοτικό Σχολείο στις Νέες Παγασές.



Λειτουργικές δαπάνες

Παρά τις μειωμένες επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες κατά 45% σε σχέση το 2011, χάρις στη σφιχτή και προσεκτική διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου καταφέρνουν να μη στερούν τα απαραίτητα από τις σχολικές μονάδες για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου. Ταυτόχρονα, δεν έχουν οφειλές προς προμηθευτές (βιβλιοπωλεία, καύσιμα, καθαριστικά είδη κ.λ.π.), ενώ έγινε προσπάθεια εξοπλισμού των ολοήμερων σχολείων (ψυγεία, φούρνοι κ.λ.π) καθώς και των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά μέσα (υπολογιστές, προτζέκτορες κ.λ.π.).

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η Δημοτική Αρχή πέτυχε την προμήθεια με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εξοπλιστικών μέσων, απαραίτητων για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, ενώ για πρώτη φορά φέτος διεκδίκησε κι έλαβε χρήματα για την κίνηση των λεωφορείων των Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Καθαρίστριες

Καθυστερημένα δόθηκε λύση στο θέμα επαναπρόσληψης των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Βόλου και όλης της χώρας, μετά από τις συνεχείς και επίμονες πιέσεις που ασκήθηκαν από το Δήμο Βόλου και την ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τέθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Π.Σκοτινιώτη σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη πριν από το Σεπτέμβριο, προκειμένου το προσωπικό να είναι έγκαιρα στη θέση του για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ο αριθμός θέσεων των συμβασιούχων καθαριότητας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σήμερα σε 124 άτομα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά, η μισθοδοσία των καθαριστών-καθαριστριών στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Βόλου είναι 517.564,25 ευρώ και, πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν οφείλεται ούτε ένα ευρώ ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στο Ταμείο τους για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που εξόφλησε το σύνολο του κόστους μισθοδοσίας των συμβασιούχων έργου καθαριότητας για το σχολικό έτος 2012-2013. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από το Υπουργείο Παιδείας είχε σταλεί το ποσό που αντιστοιχεί στις συμβάσεις, χωρίς όμως να υπολογιστεί η επιπλέον επιβάρυνση στις εργοδοτικές εισφορές που προέκυψε από αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων βάσει εγκυκλίου ΙΚΑ, ύψους 18.577,77 ευρώ. Η διαφορά αυτή έχει καλυφθεί από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου και πλέον διεκδικούν να την εισπράξουν από το Υπουργείο.



Σχολικοί τροχονόμοι

Οι θέσεις εθελοντών σχολικών τροχονόμων στα σχολεία του Δήμου Βόλου ανέρχονται σε 66 άτομα. Η χρηματοδότηση, ωστόσο, του προηγούμενου σχολικού έτους δεν έχει καλύψει το σύνολο της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι σχολικοί τροχονόμοι, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών να παραπέμπει για την κάλυψη της διαφοράς στο λογαριασμό των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες οδηγούνται με την απόφαση αυτή σε περαιτέρω μείωση κατά 18.000 ευρώ. Πέραν αυτού, το τοπίο είναι απολύτως θολό σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης των θέσεων των σχολικών τροχονόμων από το νέο σχολικό έτος.



Σχολικοί φύλακες

Πάγια θέση του Δήμου Βόλου είναι η διατήρηση των θέσεων των σχολικών φυλάκων, καθώς, παρά τον εξοπλισμό των σχολείων με τεχνικά μέσα (συναγερμούς, κάμερες κ.λ.π.), η ανθρώπινη παρουσία κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών και των διδακτηρίων.  Η απόφαση για κατάργηση των σχολικών φυλάκων, τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, όπως και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, θίγει τον πυρήνα των βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, γι’ αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι.




Π.Σκοτινιώτης: Τα θέματα της εκπαίδευσης αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για το Δήμο Βόλου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...