Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» σε απευθείας μετάδοση από το Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου στο «Αχίλλειον» ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» σε απευθείας μετάδοση από το Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου στο «Αχίλλειον»

mpaleto


Μετά την παρουσίαση παραστάσεων σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα Νέας Υόρκης, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία τα δυο προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Όμιλος ANTENNA εξασφάλισε για τη σεζόν 2013-14 μία νέα σπουδαία συνεργασία, αποκλειστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για τη συνεργασία με το Royal Ballet, τον διασημότερο θίασο μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα τη Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου και την  απευθείας μετάδοση πέντε σπουδαίων παραστάσεων μπαλέτου. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει με το φημισμένο μπαλέτο «Δον Κιχώτης» αύριο Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις  21.15 στο «Αχίλλειον».


Όπως έγινε και με το  βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», το πρόγραμμα των παραστάσεων χορού θα παρουσιαστεί στο Βόλο στο πλαίσιο της συνεργασίας του  Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Η παρουσίαση των παραστάσεων μπαλέτου στο Βόλο, ζωντανά από το Κόβεν Γκάρντεν, θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία, όχι μόνον για τους ενήλικες φίλους της τέχνης του χορού, αλλά και για το πλήθος των μικρών σπουδαστών που φοιτούν στη Δημοτική Σχολή Χορού, όπως  και στις άλλες ιδιωτικές σχολές της πόλης.


Το γνωστό Βασιλικό Θέατρο του Κόβεν Γκάρντεν, που για πρώτη φορά το 1734 παρουσίασε το πρώτο μπαλέτο, διαθέτει ένα ευρείας κλίμακας ρεπερτόριο. Παρουσιάζει μεγάλα κλασικά μπαλέτα, έργα κληρονομιά του Frederick Ashton και του Kenneth MacMillan, καθώς και νέες παραγωγές από τους διασημότερους σύγχρονους χορογράφους. Οι παραστάσεις, που μεταδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Royal Opera House live cinema», έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεράστια απήχηση του κοινού στις μεταδόσεις του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα οι αίθουσες του δικτύου προβολής, αλλά και οι χώρες μετάδοσης, να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.


Συγκεκριμένα, το δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο του 2009 αριθμούσε 45 αίθουσες, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2012 έφτασαν τις 240. Όσο για το διεθνές δίκτυο, τον Σεπτέμβριο του 2009 περιλάμβανε 120 αίθουσες σε 12 χώρες και τον Οκτώβριο του 2012, οι χώρες ξεπέρασαν τις 32 και οι αίθουσες προβολής τις 900. Η επιτυχία των παραστάσεων του προγράμματος «Royal Opera House live cinema» είναι αξιοσημείωτη, καθώς τόσο τα μεγάλα κλασικά έργα όσο και οι νέες παραγωγές συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου σε κάθε μετάδοση.


Τη σεζόν 2012 – 13 το Royal Opera House live cinema παρουσίασε 9 παραγωγές, οι οποίες μεταδόθηκαν σε περισσότερες από 35 χώρες και σε πάνω από 900 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Τη σεζόν 2013-2014 το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέντε εξαιρετικές παραγωγές μπαλέτου, που θα μεταδοθούν από επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα, μεταξύ των οποίων και το κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» του Δήμου Βόλου.


Η έναρξη του φετινού προγράμματος γίνεται με το φημισμένο μπαλέτο «Δον Κιχώτης» του Carlos Acosta σύμφωνα με τη  χορογραφία του Marius Petipa. Είναι ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις σε μουσική του Ludwig Minkus (η προβολή μαζί με τα διαλείμματα διαρκεί περίπου 3 ώρες). Η παράσταση μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, μέσω δορυφόρου και για το λόγο αυτό ζητείται η κατανόησή του κοινού  σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος.


Το έργο αναφέρεται στις περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ιππότη του Θερβάντες που ενέπνευσαν  πολλά μπαλέτα, γνωστότερο των οποίων είναι ο Δον Κιχώτης του Marius Petipa. Εδώ ενυπάρχουν όλα τα στοιχεία των μεγάλων κλασικών μπαλέτων: συγκίνηση, δράμα και ζωντανοί χαρακτήρες. Ο βασικός προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Royal Ballet, ο Carlos Acosta έχει χορέψει τον απαιτητικό ρόλο του Μπαζίλιο πολλές φορές. Έτσι, είναι συναρπαστικό που ανεβάζει αυτή τη νέα παραγωγή για το Royal Ballet, σε σχέδια του Tim Hatley, ο οποίος θα προσφέρει μια σύγχρονη αίσθηση σε μια ευρύτατα παραδοσιακή σκηνοθεσία. Η μουσική είναι πλημμυρισμένη από ισπανική γοητεία και ατμόσφαιρα, με μια χαρακτηριστική διαύγεια στη μελωδία και τον ρυθμό που την κάνει αμέσως συναρπαστική –η ενορχήστρωση είναι του Martin Yates, που διευθύνει και την ορχήστρα.


Ο Δον Κιχώτης είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό μπαλέτο, φημισμένο, όχι μόνο για τα σπουδαία του pas de deux, αλλά και για τα οράματα του «λευκού μπαλέτου» (“ballet-blanc”) της Δουλτσινέας και πολλές γεμάτες ζωντάνια σκηνές –ένα πολύβουο λιμάνι, μια ταβέρνα γεμάτη κόσμο – που φέρνουν όλον το θίασο επί σκηνής.


Οι επόμενες παραστάσεις είναι:


Tchaikovsky – THE NUTCRACKER – 12/12/13


Coralli/Perrot/Adam – GISELLE – 27/1/14


Tchaikovsky – THE SLEEPING BEAUTY – 19/3/14


Wheeldon – THE WINTER’S TALE – 28/4/14


Η προπώληση των εισιτηρίων έχει αρχίσει και οι τιμές είναι 15€ για τους ενήλικες και 10€ για φοιτητές, μαθητές, κατόχους κάρτας ανεργίας. Πληροφορίες στο Κέντρο Πληροφόρησης  «Δίαυλος», στο τηλέφωνο 24210 25363, καθημερινά (εκτός Δευτέρας) κατά τις ώρες 9:00 – 13:30 και 16:00 – 21:00, όπως και το Σάββατο πρωί.


 



Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» σε απευθείας μετάδοση από το Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου στο «Αχίλλειον»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...