Συζήτηση στην ΕΣΑΛ για το master plan του λιμένος Βόλου ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Συζήτηση στην ΕΣΑΛ για το master plan του λιμένος Βόλου


Τις θέσεις του Δήμου Βόλου για τα θέματα του λιμανιού ανέπτυξαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης και ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το master plan του λιμένος Βόλου. Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής Βόλου, όπως τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, είναι η άμεση έγκριση και εφαρμογή του master plan, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τη Δημοτική Αρχή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων έργων που θα διασφαλίζουν τον μικτό χαρακτήρα του λιμανιού (εμπορικό και επιβατικό - τουριστικό).
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η κεντρική θέση του Δήμου Βόλου που αφορά τη μεταφορά στον 3ο Προβλήτα όχι μόνο της δραστηριότητας διακίνησης σκραπ, αλλά συνολικά των χύδην φορτίων, με περιορισμένο σχετικά κόστος, αφού απαιτείται μόνο μικρή επέκταση του υπάρχοντος κρηπιδώματος κατά 50-80 μέτρα και εγκατάσταση κάποιου εξοπλισμού. Με τη μεταφορά αυτή, απελευθερώνεται ο 1ος Προβλήτας (ΣΙΛΟ) και αποδίδεται σε ήπιες χρήσεις, κυρίως στην ακτοπλοΐα, σε συνδυασμό με την τουριστική-πολιτιστική αξιοποίηση του χώρου του παλιού Τελωνείου, των διατηρητέων αποθηκών, της πλατείας και του μικρού τουριστικού λιμένος. Με τις παρεμβάσεις αυτές επιτυγχάνεται ταυτόχρονα σοβαρή περιβαλλοντική αναβάθμιση, πρωτίστως της πολύπαθης συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου, αλλά και συνολικά της πόλης, καθώς επίσης και αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής, αφού ενθαρρύνονται δραστηριότητες με αναπτυξιακή προοπτική. Επιπλέον, λύνεται ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί η μαρίνα τουριστικών σκαφών μεταξύ του κεντρικού και του 1ου Προβλήτα του λιμανιού και μεταφέρεται η κρουαζιέρα στον κεντρικό Προβλήτα αξιοποιώντας και το νέο επιβατικό σταθμό ως τέρμιναλ, για την κατασκευή του οποίου άλλωστε δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά.
Στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ τέθηκε το θέμα της παραχώρησης τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Δήμο. Σ’ αυτά τα τμήματα ούτε αναπτύσσεται, ούτε πρόκειται να αναπτυχθεί κάποια λιμενική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα αναπτύσσονται σημαντικές λειτουργίες της πόλης. Όπως επισήμανε ο κ.Σκοτινιώτης, ο Δήμος Βόλου διεκδικεί την παραχώρηση του πεζόδρομου της παραλίας, εκτός από μια λωρίδα πλάτους 3 μέτρων που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση τουριστικών σκαφών, το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, την παραλία της Αγριάς (από τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων μέχρι το Σουτραλί), τα διατηρητέα κτίρια των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου, τμήμα της κατοικημένης περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου, τον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και τον παρακείμενο χώρο στάθμευσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...