Π.Σκοτινιώτης: Οι πολίτες συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Οι πολίτες συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας


Τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επισκέφθηκε σήμερα, τελευταία μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και Δημοτικής Αστυνομίας κ.Δημήτρη Δερβένη. Ο κ.Σκοτινιώτης διαβεβαίωσε το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα ότι ο Δήμος Βόλου θα επιμείνει στην άσκηση πιέσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει και η ΚΕΔΕ, προκειμένου να κριθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
«Οι πολίτες συνειδητοποίησαν τους τελευταίους μήνες πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας, τον οποίο τα δυόμισι αυτά χρόνια της θητείας μας προσπαθούσαμε να αναδείξουμε. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πως η καθημερινότητα των πολιτών έχει επιδεινωθεί σημαντικά, εξαιτίας της έλλειψης της Δημοτικής Αστυνομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή και με κάθε τρόπο στην απόφαση για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι οι αρμοδιότητες που είχε η Δημοτική Αστυνομία ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των πόλεων και την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ.Σκοτινιώτης μίλησε για ωμή παρέμβαση της Πολιτείας στην θεσμική και διοικητική αυτονομία των Δήμων, η οποία κατοχυρώνεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας. «Υπό αυτή την έννοια», όπως είπε, «πιέσαμε και στηρίζουμε την απόφαση της ΚΕΔΕ να προσβάλει τη συγκεκριμένη διάταξη ως αντισυνταγματική».
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος χαρακτήρισε έωλο το επιχείρημα ότι θα μεταφερθούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην ΕΛ.ΑΣ., σημειώνοντας ότι αν έπρεπε να γίνει κάτι, είναι ακριβώς το αντίθετο. Η δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, άλλωστε, κρίθηκε αναγκαία γιατί είχε διαπιστωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτές τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί η αντίθετη τάση: η Αστυνομία να περιορίζεται στο ρόλο πάταξης της εγκληματικότητας, που είναι η αποστολή της, και όλες οι άλλες αρμοδιότητες να ανατίθενται στις Δημοτικές Αστυνομίες.
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε ο κ.Σκοτινιώτης, που η Δημοτική Αρχή αποφάσισε, παρά την έλλειψη προσωπικού, κάποιες από τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας να ασκηθούν στο μέλλον και από το Δήμο, παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βόλου έχει ζητήσει να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας που χάνονται με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Αναφερόμενος στο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του και εξήρε τα προσόντα και τις προσπάθειες του προσωπικού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η καθιέρωση υγιούς σχέσης με την τοπική κοινωνία, διότι «κόπηκαν με το μαχαίρι, από την πρώτη στιγμή, οι “αμαρτίες” του παρελθόντος, με τις ωμές παρεμβάσεις και τις πελατειακές σχέσεις πολιτικών προσώπων που ακύρωναν στην ουσία το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας».
Απευθύνοντας, τέλος, ευχές για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου δεν θα ξεχάσει την εκκρεμότητα και θα πιέσει όσο μπορεί για την επανεξέταση της απόφασης, όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους, αλλά πρωτίστως για πολιτικούς, αφού θεωρεί ότι «οι Δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι να μετατραπούν σε κάποιους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, που απλώς θα διεκπεραιώνουν εντολές των κυβερνητικών οργάνων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να οργανώσουν τη λειτουργία των πόλεων και να υπερασπιστούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Από την πλευρά του ο κ.Δερβένης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο ήθος και την υπηρεσιακή κατάρτιση του προσωπικού, κάνοντας λόγο για μια ομάδα που λειτουργούσε με συνοχή και αίσθημα ευθύνης, στηρίζοντας το έργο της Δημοτικής Αρχής με τον καλύτερο τρόπο. «Όσοι μείνουν στο Δήμο θα μπορέσουν να προσφέρουν σημαντικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι και οι υπόλοιποι θα βρουν έναν καλό εργασιακό δρόμο, στην περίπτωση που η διαθεσιμότητα δεν οδηγήσει σε τοποθέτηση σε άλλη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε ο κ.Δερβένης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...