Στην πλατεία του Αγ.Βασιλείου και πάλι η προτομή του βολιώτη επισμηναγού Δ. Κωστόπουλου ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Στην πλατεία του Αγ.Βασιλείου και πάλι η προτομή του βολιώτη επισμηναγού Δ. Κωστόπουλου


Τη θέση της στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, πήρε και πάλι η ορειχάλκινη προτομή του αείμνηστου βολιώτη επισμηναγού Δημητρίου Κωστόπουλου, δίπλα ακριβώς από την προτομή του επίσης αδικοχαμένου βολιώτη επισμηναγού Ιωάννη Καρασάββα. Τα δυο παλικάρια χάθηκαν στο βωμό του καθήκοντος και στη μνήμη τους είχαν φιλοτεχνηθεί και τοποθετηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου τα δυο γλυπτά στο συγκεκριμένο χώρο. Όμως, η προτομή του Δ.Κωστόπουλου κλάπηκε προ διετίας από αγνώστους κι έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναδημιουργία και την επανατοποθέτηση του γλυπτού.
Με την αφορμή αυτή ο Δήμος Βόλου και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (Παράρτημα Μαγνησίας) οργάνωσαν σήμερα λιτή τελετή, στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απ.Παντσάς, αξιωματικοί του ΑΤΑ και της 111 Πτέρυγας Μάχης και άλλα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, η Διοίκηση και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, συγγενείς, φίλοι και γείτονες των θυμάτων.
«Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο χρέος τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου Βολιώτη Δημήτρη Κωστόπουλου, που έπεσε πριν από 11 χρόνια στο βωμό του καθήκοντος. Στο πρόσωπό του τιμούμε και τη μνήμη όλων των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στο καθήκον για την υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας», επισήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Σκοτινιώτης, εξάροντας την αυτοθυσία τόσο του Δ.Κωστόπουλου όσο και του Ι.Καρασάββα, δυο παλικαριών από την ίδια γειτονιά που χάθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλο.
Ο κ.Σκοτινιώτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον πόνο των γονιών τους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους, όπως είναι υπερήφανη και όλη η κοινωνία του Βόλου. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κλοπή της προτομής του Δ.Κωστόπουλου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αδιανόητο και ταυτόχρονα ανησυχητικό γεγονός, διότι φαινόμενα βανδαλισμών, βίας στους δημόσιους χώρους και εκφασισμού της κοινωνίας σημειώνονται πλέον όλο και συχνότερα. «Έχουμε χρέος όλοι μας, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας, να υψώσουμε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, τείχος προστασίας της κοινωνίας και της δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον γλύπτη Αναστάσιο Κρατίδη, έναν από τους κορυφαίους γλύπτες της χώρας, όπως είπε, για το γεγονός ότι κατάφερε να αποκαταστήσει την προτομή με τα ίδια ακριβώς τεχνικά και αισθητικά στοιχεία της αρχικής, όπως επίσης ευχαρίστησε την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ν.Μαγνησίας για το ενδιαφέρον της να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί εκ νέου η προτομή, τον Αντιδήμαρχο Απόστολο Παντσά και τον δημοτικό σύμβουλο Γρηγόρη Ιγγλέση που συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια, καθώς και την Καλλιτεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Δήμου Βόλου και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ν.Μαγνησίας κ.Ν.Τσεκούρας εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς το Δήμο Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι οι άγνωστοι δράστες που έκλεψαν το γλυπτό πριν από δυο χρόνια, είχαν καταστρέψει και την μαρμάρινη επένδυση του βάθρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου μετά από εισήγηση της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Καλλιτεχνικής Επιτροπής ενέκρινε την ανάθεση του έργου φιλοτέχνησης και πάλι στον γλύπτη Αν. Κρατίδη με δαπάνη του Δήμου Βόλου, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες προχώρησαν εκ νέου στις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου επανατοποθετήθηκε η προτομή.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...