Π.Σκοτινιώτης: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για διαφάνεια, καθαρούς κανόνες και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στα δημόσια έργα ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για διαφάνεια, καθαρούς κανόνες και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στα δημόσια έργα


Η ανακοίνωση του Τμήματος Μαγνησίας της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε.), αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των εκπτώσεων στα δημοπρατούμενα έργα, δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.
Οφείλουμε, λοιπόν, να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1. Επιλήψιμες δεν είναι γενικά οι εκπτώσεις του 12% σε δημοπρατήσεις δημοσίων έργων, όπως παραπειστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά η ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων του πραγματικού ανταγωνισμού σε δημοπρασίες όχι μόνο μεγάλων έργων, αλλά και έργων που δημοπρατούνται είτε από τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, είτε από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου.
2. Προφανώς και γνωρίζουμε τον Ν.3263/2004. Και ακριβώς επειδή τον γνωρίζουμε πολύ καλά, γνωρίζουμε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, όπως και ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των δημοσίων έργων, πρέπει επειγόντως να αλλάξουν ριζικά, αν αποφασίσουμε επιτέλους ως χώρα να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συντεχνιακά συμφέροντα της όποιου επαγγελματικού κλάδου.
3. Βεβαίως και δηλώνουμε αγανακτισμένοι, όχι φυσικά με όσους εργολήπτες συμμορφώνονται με το νόμο, όπως επίσης παραπειστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά με όσους εργολήπτες αξιοποιούν τα «παραθυράκια» ή και τις «πόρτες» του νόμου για να συνεχίσουν πρακτικές τις οποίες έχει πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα. Αυτές τις πρακτικές θα περιμέναμε να καταδικάσει ο συνδικαλιστικός φορέας των εργοληπτών δημοσίων έργων.
4. Είναι αυτονόητο πως υπάρχει ανάγκη στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου, αφού όντως πρόκειται για κλάδο που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από τη βαθιά οικονομική κρίση. Η στήριξη αυτή, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα νομιμότητας και χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
5. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη μέρα της θητείας μας στο Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ, παρά τα τεράστια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε καταφέρει να αξιοποιούμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης έργων, τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και βοηθούν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στηρίζοντας ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτό, και τον κατασκευαστικό κλάδο. Μια καθημερινή ματιά στις στήλες ανακοινώσεων των τοπικών εφημερίδων, οι οποίες κυριαρχούνται από διακηρύξεις έργων και προμηθειών του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ, αποτελεί τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα.
6. Η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι αυτή που έθεσε δημοσίως και θέτει επίμονα την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της νομοθεσίας που διέπει το σχεδιασμό, τη μελέτη, τη δημοπράτηση και την κατασκευή των δημοσίων έργων στη χώρα μας, ώστε να αξιοποιείται παραγωγικά και αποτελεσματικά και το τελευταίο ευρώ, είτε προέρχεται από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκούς, όπως και να σταματήσουν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στις δημοπρατήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε συνεχώς, με έμφαση, και την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης των εξωπραγματικών, σήμερα, τιμολογίων υλικών και εργασιών, ώστε ο προϋπολογισμός κάθε έργου να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα της αγοράς. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, δεν έχουμε μείνει μόνο στα λόγια. Για το θέμα των τιμολογίων, όπως και για το θέμα της τήρησης των κανόνων του πραγματικού ανταγωνισμού, έχουμε κάνει αναφορά τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ανεξάρτητη Αρχή).
7. Δεν είναι στις προθέσεις μας να αντιδικούμε με τους τοπικούς, ιδιαίτερα, εργολήπτες δημοσίων έργων, όπως και με οποιονδήποτε άλλον επαγγελματικό κλάδο. Για μας, όμως, προέχει η υπεράσπιση του δημοσίου χρήματος και των χρημάτων των συμπολιτών μας. Τον αγώνα, λοιπόν, για διαφάνεια, καθαρούς κανόνες και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στα δημόσια έργα θα τον συνεχίσουμε, έστω και μόνοι, αφού από τους άλλους φορείς υπάρχει εκκωφαντική σιωπή, αξιοποιώντας και κάθε δυνατότητα που παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...