Έλληνες, από 35 έως 60 ετών, η πλειοψηφία των επισκεπτών στο Βόλο και το Πήλιο ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Έλληνες, από 35 έως 60 ετών, η πλειοψηφία των επισκεπτών στο Βόλο και το Πήλιο


Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ιταλία είναι οι 4 βασικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού οι οποίες «τροφοδοτούν» με επισκέπτες το Βόλο και το Πήλιο, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που επιλέγει την περιοχή προέρχεται από την Ελλάδα. Οι επισκέπτες είναι 35-60 ετών, διαθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και η κύρια επαγγελματική τους κατάσταση είναι συνήθως του ιδιωτικού υπαλλήλου και του ελεύθερου επαγγελματία. Οι περισσότεροι είναι ζευγάρια ή ζευγάρια με παιδιά και επιλέγουν την περιοχή για τη φυσική ομορφιά, το κλίμα, τον ήλιο και τη θάλασσα. Αντλούν τις πληροφορίες για το ταξίδι τους από το ίντερνετ, κάνουν 7 περίπου διανυκτερεύσεις και ξοδεύουν 80,8 ευρώ ανά ημέρα το άτομο.
Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Βόλου και παρουσιάστηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού, σε διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, παρουσία του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Γ.Καλτσογιάννης, εκπρόσωποι όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Δημοτική Αρχή στον τομέα του τουρισμού ως τη μόνη ορατή προοπτική που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Ως Δημοτική Αρχή, από τις πρώτες κιόλας μέρες συγκρότησης του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, κάναμε μια καίρια επιλογή: να μην οχυρωθούμε ούτε πίσω από τις τυπικές αρμοδιότητες, ούτε πίσω από τη δραματική περικοπή των οικονομικών πόρων, αλλά να επιχειρήσουμε για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθούμε με τον πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού», τόνισε ο Δήμαρχος για να προσθέσει ότι, στο πλαίσιο αυτό, επιδιώχθηκε να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους τους φορείς του τουρισμού και των επιχειρηματιών του κλάδου.
Συνεχίζοντας ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στη συγκρότηση του Τμήματος Τουρισμού στο πλαίσιο δημιουργίας του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού που απαρτίζει το Τμήμα και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του αξιόλογου έργου που επιτελούν, τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης για το τουριστικό προφίλ των επισκεπτών της περιοχής. Η μελέτη αυτή, όπως είπε ο Δήμαρχος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 προκειμένου η τουριστική πολιτική του Δήμου να στηριχθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία και οι επιλογές που θα γίνουν να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Ο κ.Σκοτινιώτης δεν παρέλειψε, τέλος, να σημειώσει ότι ο Δήμος Βόλου δαπανά από το υστέρημά του σημαντικά ποσά για δραστηριότητες του τουρισμού.
Στην τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, αφού συνεχάρη τα στελέχη του Τμήματος Τουρισμού για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και της Ελλάδας γενικότερα, επισημαίνοντας ωστόσο την έλλειψη συντονισμού και άλλες αγκυλώσεις που εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη. «Ζούμε σ’ έναν παράδεισο, του οποίου, όμως, κρατάμε τις πόρτες κλειστές», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τις πόρτες αυτές πρέπει να τις ανοίξουμε, και μάλιστα διάπλατα. Πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να το παραβιάσουμε». Ο κ.Ιγνάτιος επισήμανε ακόμη την ανάγκη να ξεπεραστούν αντιλήψεις που βάζουν φρένο στην τουριστική ανάπτυξη και εξέφρασε τη στήριξη της Μητρόπολης Δημητριάδος σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και των άλλων φορέων της περιοχής για την καλύτερη προβολή και ανάδειξη του τόπου.
Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημ. Δερβένης υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία της μαζικής συμμετοχής φορέων και εκπροσώπων του τουρισμού στη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα χαρακτηριστικά της μελέτης που διενήργησαν τα επιστημονικά στελέχη του Τμήματος Τουρισμού, τόνισε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι αξιόπιστη, καθώς αποτελεί μια έρευνα πεδίου που έγινε με πρωτογενές ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσαν οι ίδιοι οι επισκέπτες. Αναφερόμενος, τέλος, στα ευρήματα της έρευνας επισήμανε ότι είναι τόσο πλούσια που αγγίζουν τα ενδιαφέροντα κάθε φορέα που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ.Σ.Μπαρτζιώκα, στις παρατηρήσεις της επί των συμπερασμάτων της έρευνας, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι επισκέπτες επιλέγουν την περιοχή του Δήμου Βόλου για το φυσικό της κάλος, στο ότι μπορούν να είναι και είναι επαναλαμβανόμενοι, στο γεγονός ότι λαμβάνουν τις πληροφορίες κατά κύριο λόγο από το διαδίκτυο και, επίσης, στο συμπέρασμα ότι τους ενδιαφέρει σε μεγάλο ποσοστό ο ειδικός τουρισμός.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...