Ενημερωτική καμπάνια στη Νέα Αγχίαλο για την ποιότητα των νερών κολύμβησης ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ενημερωτική καμπάνια στη Νέα Αγχίαλο για την ποιότητα των νερών κολύμβησης


Η παραλία της Νέας Αγχιάλου είναι μία από τις 29 παραλίες της χώρας που έχουν επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ, βάσει κριτηρίων, να προβληθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης της Χώρας». Η καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Απαντάμε με πράξεις, για να απολαμβάνετε περισσότερες καθαρές ακτές», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στην πλαζ της Νέας Αγχιάλου, όπου ειδικές ομάδες -στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό- θα διανέμουν στους λουόμενους ειδικά ενημερωτικά έντυπα, καθώς και αναμνηστικά.
«Πρόκειται για μια ακόμη αναγνώριση και προβολή της παραλίας της Νέας Αγχιάλου, που φέτος εξασφάλισε γαλάζια σημαία», τονίζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης.
Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών διοργανώνεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του “Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο των δράσεων προβολής του ΕΠΠΕΡΑΑ και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής. Τα ενημερωτικά περίπτερα θα λειτουργήσουν από 26 έως 29 Ιουλίου και από 2 έως 4 Αυγούστου, σε υψηλής επισκεψιμότητας ακτές κολύμβησης των περιοχών Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Λήμνου, Καβάλας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νάξου, Σαντορίνης, Εύβοιας, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Εκτός, όμως, από τα ενημερωτικά περίπτερα στις ακτές, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική καμπάνια και στο διαδίκτυο με στόχο την προβολή του επίσημου ιστότοπου για τα κολυμβητικά ύδατα www.bathingwaterprofiles.gr.
Η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα. Εφαρμόζοντας τα κριτήρια της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, η Ελλάδα έχει να επιδείξει άριστα αποτελέσματα, με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης να κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων της Ευρώπης.
Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ, που αφορά στη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών και την παροχή χρήσιμων στοιχείων για τη σύγκριση και την επιλογή ακτών κολύμβησης. Η κάθε ταυτότητα παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το ΕΠΠΕΡΑΑ επενδύει σε δράσεις, χρηματοδοτεί Πρόγραμμα Παρακολούθησης και υλοποιεί έργα, που στοχεύουν στη διασφάλιση της ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και των Ακτών. Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2009-2012) και αποτυπώνεται σε ειδική Έκθεση.
Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου κάθε έτους (από 1η Ιουνίου έως 31η Οκτωβρίου), λαμβάνονται -κάθε μήνα- δείγματα υδάτων από περισσότερα από 2.155 σημεία κολύμβησης και πραγματοποιούνται μικροβιολογικές αναλύσεις.
Δημιουργήθηκε και ενημερώνεται το Μητρώο Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης (Bathing Water Profiles), που αποτελείται από 1.480 Ταυτότητες.
Προστατεύεται και βελτιώνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης με υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Κολυμβητικών Υδάτων συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υλοποιείται με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...