Επιπλέον κίνητρο από τη ΔΕΥΑΜΒ για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης σε Πορταριά-Μακρινίτσα ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Επιπλέον κίνητρο από τη ΔΕΥΑΜΒ για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης σε Πορταριά-Μακρινίτσα


Νέα παράταση, έως 31 Οκτωβρίου 2013, για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης στις Δημοτικές Ενότητες Πορταριάς και Μακρινίτσας, αναμένεται να αποφασίσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στην αυριανή του συνεδρίαση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή. Η παράταση αυτή συνδέεται με την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να δώσει ένα ακόμη κίνητρο στους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης.
Ειδικότερα η ΔΕΥΑΜΒ, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, προτίθεται να κατασκευάσει, με δική της εργολαβία, και τα φρεάτια ελέγχου πεζοδρομίου, με συνέπεια η επιβάρυνση του υπόχρεου να είναι μικρότερη λόγω της έκπτωσης που θα επιτευχθεί. Η επιβάρυνση μάλιστα αυτή θα επιμεριστεί σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις, όπως δηλαδή έχει αποφασιστεί και για το δικαίωμα σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ θα μπορεί να γίνει και διακανονισμός για τις ευπαθείς ομάδες. Προτείνεται, συγκεκριμένα, τα φρεάτια ελέγχου πεζοδρομίου να κατασκευαστούν στο πλαίσιο των έργων «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και όμβριων», «Συντήρηση και απόφραξη δικτύων αποχέτευσης» και ενός ακόμη έργου που θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο.
Επισημαίνεται ότι με την υπ’ αριθμ. 295/2012 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ είχε αποφασιστεί να δοθεί παράταση για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης μέχρι και 30.04.2013 για τις οικίες και μέχρι 28.02.2013 για τα καταστήματα & τις επιχειρήσεις. Αρκετοί δημότες κατέθεσαν μελέτη ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, ενώ ελάχιστοι ήταν οι κάτοικοι που ανταποκρίθηκαν από το Κατηχώρι, τις Σταγιάτες και την Άλλη Μεριά.
Υπενθυμίζεται ότι το τιμολόγιο τελών αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Ενότητες Μακρινίτσας – Πορταριάς, είναι μειωμένο κατά 10% για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά 35% για τα υπόλοιπα ακίνητα. Η μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι το αποχετευτικό δίκτυο αυτών των περιοχών κατασκευάστηκε πριν από την ένταξή τους στη ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς δηλαδή επιβάρυνση της Επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΜΒ, μάλιστα, αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, για να διευκολύνει τους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης, αποφάσισε τα δικαιώματα νέων συνδέσεων να εξοφλούνται από τον καταναλωτή σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις. Έτσι, για μια οικία 110 τ.μ., το δικαίωμα σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ανέρχεται συνολικά σε 455 ευρώ (περιλαμβανομένου του κόστους του υδρομέτρου και του ΦΠΑ), που σημαίνει 65 ευρώ το τρίμηνο επί επτά τρίμηνα, ή 21 ευρώ το μήνα επί 21 μήνες.
Με την απόφαση που πρόκειται να ληφθεί στην αυριανή συνεδρίαση, αφενός για την παράταση του χρόνου σύνδεσης με το δίκτυο, αφετέρου για την κατασκευή των φρεατίων από την ίδια την Επιχείρηση, δίνεται ένα ακόμη κίνητρο στους καταναλωτές να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους για άμεση σύνδεση με το δίκτυο, έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων μέσω των απορροφητικών βόθρων στο έδαφος.
«Είναι αυτονόητο ότι η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης είναι και αναγκαία και υποχρεωτική», τονίζει σε δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Λ.Μαυρογιάννης και προσθέτει ότι «κάθε άλλη επιλογή θα συνιστούσε οικολογικό έγκλημα, θα προκαλούσε σοβαρή δυσφήμηση της περιοχής μας με οδυνηρές συνέπειες για τον τουρισμό και θα οδηγούσε στην επιβολή υψηλών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...