Π.Σκοτινιώτης: Να υπερασπιστούμε τον χαρακτήρα των ΔΕΥΑ ως δημοτικών επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Να υπερασπιστούμε τον χαρακτήρα των ΔΕΥΑ ως δημοτικών επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα



Παρεμβαίνοντας στη Γενική Συνέλευση ης Ένωσης των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ), που πραγματοποιήθηκε χθες στις Σέρρες, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης μεταξύ άλλων τόνισε:
Το κεντρικό πρόβλημα που πρέπει να θέσει σήμερα η Ένωση των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) είναι ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον η φυσιογνωμία των επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ιδρυτικό τους νόμο. Αμφισβητείται, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο, που παρά τις ατέλειες, τα προβλήματα και τα κενά, βοήθησε τις ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Με τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο οι ΔΕΥΑ να καλούνται να λειτουργήσουν με όλα τα αρνητικά του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την απίστευτη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί, η οποία καταπνίγει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, κορυφαίο θέμα αποτελεί η ακατανόητη απαγόρευση των προσλήψεων, παρότι οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι ειδικά στις παλαιότερες ΔΕΥΑ, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, η κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, αφού παρατηρείται διαρκής μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, με συνέπεια την αδυναμία να καλυφθούν νευραλγικές τομείς των Επιχειρήσεων. Εξάλλου, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται, υπάρχει πιεστική ανάγκη να προσληφθούν νέοι επιστήμονες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει βασικό αίτημα, τόσο της ΕΔΕΥΑ όσο και της ΚΕΔΕ, η εξαίρεση των ανταποδοτικών Υπηρεσιών από τη γενική απαγόρευση προσλήψεων.
Για το κεντρικό θέμα της φυσιογνωμίας των ΔΕΥΑ, η ΕΔΕΥΑ θα πρέπει να θέσει την ΚΕΔΕ προ των ευθυνών της. Ένα θέμα που αφορά την ίδια την υπόσταση των ΔΕΥΑ δεν μπορεί να μείνει μόνο υπόθεση της ΕΔΕΥΑ, χωρίς την ουσιαστική στήριξη και παρέμβαση της ΚΕΔΕ, με το αυξημένο ειδικό βάρος που διαθέτει. Προτείνουμε λοιπόν να πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της ΕΔΕΥΑ και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα, στην Αθήνα, πανελλαδική συνάντηση όλων των δημάρχων των Δήμων που διαθέτουν ΔΕΥΑ (140 σε όλη την Ελλάδα, πλην λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, χωρίς καμία συμμετοχή των Δήμων), με θέμα την υπεράσπιση του χαρακτήρα των ΔΕΥΑ ως δημοτικών επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Στη συνάντηση αυτή θα δοθεί και η δυνατότητα να διατρανώσουμε την κατηγορηματική θέση μας ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και, συνεπώς, οι φορείς διαχείρισης των υδατικών πόρων και οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν από την πολιτική ιδιωτικοποίησης δημόσιων οργανισμών, ώστε να συνεχίσουν να παραμένουν υπό δημόσιο και δημοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η προστασία των υδατικών αποθεμάτων και του περιβάλλοντος, όσο και ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...