Το έθιμο της «Χάσκας» αναβιώνει το Σάββατο στον Άγιο Λαυρέντιο ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το έθιμο της «Χάσκας» αναβιώνει το Σάββατο στον Άγιο Λαυρέντιο



Το έθιμο της «Χάσκας», με χορό, τραγούδι και παραδοσιακά εδέσματα, θα αναβιώσει στον Άγιο Λαυρέντιο το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία». Σύμφωνα με την παράδοση, η «Χάσκα» λάμβανε χώρα τις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς από τον γηραιότερο της οικογένειας που κρατούσε ένα ξύλινο κοντάρι, στην άκρη του οποίου ήταν δεμένη μια κλωστή, ενώ στην άκρη της κλωστής κρεμόταν ένα έδεσμα που δεν ήταν σαρακοστιανό, δηλαδή ήταν «αρτίσιμο».
Η εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου στον Άγιο Λαυρέντιο διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγ.Λαυρεντίου και περιλαμβάνει χορό και τραγούδι αλλά και παραδοσιακά εδέσματα, με κυρίαρχες τις πίτες που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού. Τη μουσική θα αποδώσουν γνωστοί μουσικοί και συγκεκριμένα οι Λαυρέντης Νίτης, Νίκος Νίτης και Γιάννης Καραμανιόλας, οι οποίοι θα συντροφεύσουν το έθιμο της «Χάσκας» που στον Άγιο Λαυρέντη γίνεται με σοκολάτες, τις οποίες διεκδικούν τα παιδιά που είναι μασκαρεμένα. Η γιορτή αφορά μικρούς και μεγάλους και απευθύνεται όχι μόνον στους κατοίκους του Αγίου Λαυρεντίου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ξανά ένα παλιό έθιμο με χορό και τραγούδι, με νταούλι και ζουρνά και με πολλά παραδοσιακά σπιτικά εδέσματα.
Ινδονησιακή βραδιά
Στο μεταξύ, με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν χορό, τραγούδι αλλά και εξωτικές γεύσεις από τη μακρινή Ινδονησία, κορυφώνονται αυτήν την εβδομάδα οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία». Πρόκειται για εκδηλώσεις και δραστηριότητες πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, με ήχους και χρώματα από τη Βραζιλία έως την Ινδονησία, οι οποίες όμως συνδυάζονται αρμονικά με τις τοπικές παραδόσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαστήρια μύησης στις γαστρονομικές απολαύσεις της ινδονησιακής κουζίνας, αλλά και στην εκμάθηση εξωτικών χορών, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Ινδονησία είναι η τιμώμενη χώρα στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου.
Τα εργαστήρια μύησης στον ινδονησιακό πολιτισμό, που διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδονησίας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθούν με μια ξεχωριστή εκδήλωση στην οποία θα κυριαρχήσει ο μουσική, ο χορός αλλά και οι γευστικές απολαύσεις, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στην Π.Ηλεκτρική. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών και μουσικής σε μια παράσταση που θα κυριαρχήσει ο ρυθμός και η ζωντάνια της Ινδονησίας, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να γευθούν εξωτικά εδέσματα. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.
Στο μεταξύ, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Βολιωτών για συμμετοχή στα Εργαστήρια Χορού, Μουσικής και Μαγειρικής που θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή και Σάββατο στους χώρους του ΔΙΕΚ Βόλου και της Δημοτικής Σχολής Χορού.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία» πραγματοποιούνται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου. Αύριο Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς θα εμφανιστούν μουσικά σχήματα και από κοινού με ομάδες καρναβαλιστών θα πραγματοποιήσουν ένα ξεχωριστό μουσικοχορευτικό δρώμενο για όλους. Το Σάββατο 16 Μαρτίου στη Ν.Αγχίαλο στις 7.30 το απόγευμα θα δοθεί γλέντι με αποκριάτικα τραγούδια στο κέντρο «Δαίδαλος», ενώ νωρίτερα στις 5 το απόγευμα στην Πορταριά, στην κεντρική πλατεία, ομάδες καρναβαλιστών με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Βόλου και μουσικών σχημάτων θα διοργανώσουν μουσικό και χορευτικό δρώμενο.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν έως την Κυριακή 17 Μαρτίου με την παρέλαση στην παραλία του Βόλου και θα ολοκληρωθούν με τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στις Αλυκές, την Αγριά και τη Ν.Αγχίαλο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...