Όσκαρ: Οι εκπλήξεις και οι απουσίες από τις φετινές υποψηφιότητες ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Όσκαρ: Οι εκπλήξεις και οι απουσίες από τις φετινές υποψηφιότητες



Τα γραφεία στοιχημάτων έχουν πάρει ήδη «φωτιά», καθώς οι προβλέψεις για τους νικητές αλλά και τους χαμένους των φετινών βραβείων Όσκαρ δίνουν και παίρνουν. Ενάμιση μήνα σχεδόν πριν την 85η τελετή απονομής, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, διά στόματος της Emma Stone και του Seth McFarlane, ανακοίνωσε τις ταινίες, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές που θα διεκδικήσουν τα χρυσά αγαλματάκια.
Οι υποψηφιότητες ως συνήθως είχαν απ' όλα... Εκπλήξεις, ανατροπές, παραλειπόμενα και ηχηρές απουσίες.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
Αναμφισβήτητα, το απόλυτο φαβορί για την καλύτερη ταινία δεν είναι άλλο από το «Lincoln» (Λίνκολν) του Steven Spielberg. Σκηνοθετημένο από τον «μάγο» του σινεμά και με τον σπουδαίο Daniel Day-Lewis στον πρωταγωνιστικό ρόλο έκοψε το «νήμα» με 12 υποψηφιότητες. Η ταινία του Σπίλμπεργκ αναφέρεται στον 16ο αμερικανό πρόεδρο κατά την περίοδο που ο ίδιος οραματιζόταν την τροπολογία του Συντάγματος που θα παραχωρούσε δικαιώματα στους μαύρους.
Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία, στην οποία ο Daniel Day-Lewis παρουσιάζει τρομερή ομοιότητα με τον Lincoln, καθώς έχει αλλάξει μέχρι και τον τόνο της φωνής του. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο Spielberg διεκδικεί το έβδομο Όσκαρ στην καριέρα του για την καλύτερη σκηνοθεσία ,ενώ και ο πρωταγωνιστής προηγείται στις προβλέψεις για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
Όσον αφορά στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας ακολουθεί το «Life of Pi» (Η ζωή του Πι) του Ang Lee με συνολικά 11 υποψηφιότητες, η δραματική περιπέτεια που βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Yann Martell.
Το 3D και τα ψηφιακά εφέ είναι επιπέδου Avatar και αξιοσημείωτο είναι πως η τίγρη στην ταινία είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη σε υπολογιστή. Αφηγείται την ιστορία του 16χρονου Πι, που είναι ο μοναδικός επιζών ενός ναυαγίου. Ο ίδιος θα βρεθεί στην ίδια σωσίβια λέμβο με έναν ουρακοτάγκο, μια ζέβρα, μια ύαινα και μία τίγρη της Βεγγάλης. Συγκινητική, εντυπωσιακή και ελαφρώς διδακτική αλληγορία, η ταινία του διάσημου σκηνοθέτη Ang Lee μας «βουτάει» στην υπαρξιακή «Οδύσσεια» του πρωταγωνιστή.
Το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φαίνεται πως προορίζεται για την Jennifer Lawrence στην ταινία «Silver Linings Playbook» (Οδηγός Αισιοδοξίας). Η αισθηματική κομεντί συγκέντρωσε 8 υποψηφιότητες σε όλες τις βασικές κατηγορίες κι ήταν μία από τις εκπλήξεις.
Το σενάριο και η ταινία ανήκουν στον David O. Rusell και αφορά έναν πρώην καθηγητή, που ύστερα από την παραμονή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα επιστρέφει στο πατρικό του και ζει με τους γονείς του. Παράλληλα, κάνει προσπάθειες για να τα ξαναβρεί με την πρώην του, αλλά στη συνεχεία τα πράγματα για τον πρωταγωνιστή περιπλέκονται. Η ανερχόμενη Jennifer Lawrence, η οποία σε ηλικία 20 ετών έγινε η τρίτη νεότερη ηθοποιός προτεινόμενη για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, συνδυάζει μοναδικά την εξυπνάδα, τη λάμψη και το ταλέντο.

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
- Η απουσία της Kathryn Bigelow από την κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας.
Αν και η ταινία της «Zero Dark Thirty» έλαβε πολύ καλές κριτικές, ίσως το ότι καθυστέρησε να την κυκλοφορήσει να της στοίχισε την πολυπόθητη θέση στη λίστα. Ωστόσο, το χρονικό του κυνηγητού του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δημιουργεί ένα δυναμικό θρίλερ.
- Επιχείρηση: Argo. Μπορεί να είναι υποψήφιο σε 7 κατηγορίες, ανάμεσά τους και αυτή της καλύτερης ταινίας, αλλά ο σκηνοθέτης της Ben Affleck δεν κατάφερε να μάλλον να πείσει την Ακαδημία τόσο, ώστε να τεθεί υποψήφιος ως καλύτερος σκηνοθέτης.
- Ούτε ο Tom Hooper ούτε ο Christopher Nolan βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για την καλύτερη σκηνοθεσία. Ο ταλαντούχος Nolan, σκηνοθέτης των «Memento» και «Inception» για τα οποία κέρδισε 2 Όσκαρ, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας με το «The Dark Knight Rises» (Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή), το οποίο «έσπασε» ταμεία. Αλλά και ο Tom Hooper, που πέρυσι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τον «King's Speech» (Ο Λόγος του Βασιλιά), το 2013 θα απουσιάζει από την κατηγορία με το «Les Miserables» (Οι Άθλιοι).
- Όλοι οι υποψήφιοι στην κατηγορία του Β΄Ανδρικού Ρόλου έχουν κερδίσει Όσκαρ στο παρελθόν (Alan Arkin, Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones, Christoph Waltz).
- Η ταινία «Django Unchained» (Django: Ο Τιμωρός) είναι υποψήφια σε πέντε κατηγορίες, αλλά ο σκηνοθέτης της Quentin Tarantino δεν είναι σε καμία. Και ο πρωταγωνιστής της Leonardo Di Caprio δεν κατάφερε να μπει στην κούρσα των Όσκαρ. - Στην κατηγορία της Καλύτερης Ηθοποιού είναι υποψήφιες η πιο μεγάλη και η πιο μικρή ηθοποιός. Πρόκειται για την 9χρονη Quvenzhane Wallis (Beasts of the Southern Wild) και την 85χρονη Emmanuelle Riva (Amour).
- Η τελευταία ταινία του James Bond «Skyfall», παρόλο που σημείωσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της σειράς, δεν είναι υποψήφια σε καμία από τις βασικές κατηγορίες της καλύτερης ταινίας και της σκηνοθεσίας, αλλά ούτε και οι πρωταγωνιστές Daniel Graig και Javier Bardem είναι ανάμεσα στις υποψηφιότητες των ηθοποιών. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το soundtrack είναι το τέταρτο τραγούδι του James Bond, υποψήφιο για το χρυσό αγαλματάκι.
- Η επική παραγωγή «Άννα Καρένινα» είναι υποψήφια μόνο σε τεχνικές κατηγορίες, ενώ αποτελεί επάξια φαβορί στην κατηγορία των σκηνικών. - Και η Μαριόν Κοτιγιάρ (Σώμα με Σώμα) απουσιάζει από την κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου. - Ηχηρή και η απουσία του Russell Crowe (Les Miserables) λείπει από την κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου.
- Το πολυαναμενόμενο φιλμ «Hitchcock» δεν κατάφερε να χαρίσει υποψηφιότητα στον εκπληκτικό Anthony Hopkins, ωστόσο φιγουράρει στην κατηγορία του make up. - Η ταινία «Hobbit» του Peter Jackson δεν επανέλαβε την επιτυχία της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αφού είναι υποψήφια μόνο σε τεχνικές κατηγορίες.
- Ο «Προμηθέας» του Ridley Scott υποψήφιο μόνο για ειδικά εφέ. - Η υποψηφιότητα του ελληνικής καταγωγής δανού σκηνοθέτη Νικολάι Άρσελ με την ταινία «A Royal Affair» στην ξενόγλωσση κατηγορία. - Η δεκάδα των καλύτερων ταινιών έμεινε... εννιάδα! Info: Η απονομή των 85ων βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theater του Λος Άντζελες στις 24 Φεβρουαρίου 2013.

Ντία Μούλου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...