Π.Σκοτινιώτης: Ο Δήμος Βόλου στηρίζει κάθε προσπάθεια για την απασχόληση ανέργων ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Ο Δήμος Βόλου στηρίζει κάθε προσπάθεια για την απασχόληση ανέργων



Για μονότονη και ανούσια κριτική κατηγόρησε την παράταξη της ΛΑΣ ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην ημερίδα της αναπτυξιακής σύμπραξης ΤΟΠΕΚΟ Βόλου, με θέμα την υλοποίηση του προγράμματος Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Όσοι φαντασιώνονται ότι, εξ ορισμού, εκπροσωπούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν επιλέξει τον πολιτικό αναχωρητισμό από τις πραγματικές ανάγκες τους, ζώντας στον κομματικό τους μικρόκοσμο. Το όραμά τους είναι μια Ελλάδα μονίμων δημοσίων υπαλλήλων», επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κ.Σκοτινιώτης απαντώντας εμμέσως σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να προσθέσει ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα ώστε να βρει δουλειά έστω κι ένας άνεργος.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ, ο Δήμαρχος τόνισε ότι στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης για ανέργους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες κατεξοχήν πλήττονται από τη βαθιά οικονομική κρίση. Ο Δήμος Βόλου είναι αποφασισμένος να το πράξει. «Ήδη στη ΔΕΥΑΜΒ αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του Ν.4019 και να ανατεθεί η καθαριότητα των κτιρίων της ΔΕΥΑΜΒ, που μέχρι τώρα ανατίθεται σε εργολάβους, σε μία από τις ομάδες ανέργων του προγράμματος ΤΟΠΕΚΟ, ενώ ανάλογες αποφάσεις θα ληφθούν και για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΔΟΕΠΑΠ, ΚΕΚΠΑ). Στόχος μας είναι να πεισθούν και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της περιοχής, να στηρίξουν εμπράκτως τις επιχειρήσεις των ανέργων που θα δημιουργηθούν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ώστε αυτές να αποδειχθούν βιώσιμες και να αντέξουν στο χρόνο».
Για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως μεταξύ άλλων επισήμανε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Βόλου επέλεξε να στηριχθεί και πάλι στις δικές του δυνάμεις και παράλληλα να συνεργασθεί με φορείς της περιοχής, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο, το ΚΕΤΕΑΘ κ.α., με τους οποίους έχει γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς. Στο σημείο αυτό ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εκ μέρους του Περιφερειάρχη χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ.Καλτσογιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι το μοντέλο της επιδοματικής ανεργίας έχει ξεπεραστεί και ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αξιοποιήσει και να υπερβεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προωθώντας πολιτικές χρήσιμες για την κοινωνική συνοχή.
Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Δημήτρης Δερβένης ο οποίος, αναφερόμενος στη φιλοσοφία του προγράμματος, τόνισε ότι βασική επιδίωξη είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη των ανέργων για την από κοινού δημιουργία επιχειρήσεων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αλλά αποτελεί - όπως είπε – έναν άλλο δρόμο για τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. «Έχουμε πειστεί ότι αξίζει τον κόπο και πιστεύουμε ότι θα πείσουμε αρκετούς ανέργους να το τολμήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δερβένης και απηύθυνε κάλεσμα στους ανέργους να απευθυνθούν στους φορείς που συμμετέχουν στην αναπτυξιακή σύμπραξη για περισσότερες πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι σκοπός της αναπτυξιακής σύμπραξης ΤΟΠΕΚΟ Βόλου είναι η δημιουργία τουλάχιστον 10 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς της Πράσινης Ανάπτυξης, του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Οικονομίας από 80 ανέργους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης η προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της απασχόλησης στο διευρυμένο Δήμο Βόλου. Οι δράσεις προωθούνται μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» (Τοπ-ΕΚΟ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013». Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για το Δήμο Βόλου ανέρχεται σε 440.000 ευρώ.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ.Μπαρτζιώκα, Ηλ.Ξηρακιάς και Γ.Κερασιώτης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Π.Σκάγιαννης κ.ά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...